Apple u blagdanskoj sezoni bilježi prihod 7% manji od očekivanja

Iznenađujuća objava stigla je iz Applea. Tijekom njihovog tradicionalno najjačeg poslovnog kvartala ove su godine zabilježili značajno manje prihode nego su očekivali

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. siječnja 2019. u 11:52

Kasno sinoć Tim Cook je dioničarima Applea poslao pismo u kojem je službeno objavio kako je kompanija revidirala prognoze za poslovne rezultate posljednjeg tromjesečja 2018. godine. Oni ovo tromjesečno razdoblje bilježe kao Q1 2019 koji završava 29. prosinca 2018. U tom periodu Apple procjenjuje kako će imati prihode od 84 milijarde dolara (očekivalo se 89-93 milijarde) – i to je podatak koji je značajno uzdrmao financijska tržišta.

Naime, ovaj rezultat je oko 7% manji nego je prethodno bilo očekivano. Pad prodaje u božićnom kvartalu značajan je i stoga što je taj kvartal tradicionalno najsnažniji kad je riječ o prodaji Appleovih uređaja – što zbog blagdana, što zbog tradicionalnog lansiranja novih iPhonea u rujnu.

Ovo je Appleovo prvo negativno revidiranje prognoza u 16 godina

Preliminarni financijski rezultati koje je Cook objavio loši su iz nekoliko razloga. Apple za slabiju prodaju krivi, među ostalim, snažan tečaj dolara, trgovinske ratove, ali kao najvažniji razlog ističu usporavanje gospodarske aktivnosti u Kini – na čijem tržištu je pad prodaje najsnažniji. Apple je razočarao u prodaji kako iPhonea tako i ostalih uređaja poput Apple Watcha, iPada, AirPodsa i MacBooka. Osim kod iPhonea prodaju su kod drugih uređaja uzrokovali i problemi u proizvodnji istih.

Što se tiče iPhonea, potražnja za njima je ispod očekivanja, a Cook smatra da je manje ljudi odlučilo ove godine zamijeniti svoj uređaj novim, te da su samo nadogradili bateriju po povlaštenoj cijeni koju je kompanija odobrila (zbog skandala s usporavanjem uređaja otkrivenog ranije).

Iako nije sve tako crno – Appleu prodaja i dalje ide dobro, sve je više aktivnih uređaja, a usluge imaju rekordni rast prihoda – vijest o neispunjenim financijskim očekivanjima snažno je odjeknula. Nakon zatvaranja burze cijena Appleove dionice potonula je za gotovo 9%, povukavši za sobom gotovo cijeli tehnološki sektor.