Apple mora platiti 300 milijuna dolara zbog kršenja patenta

Optis želi od Apple dobiti čak sedam milijardi dolara, pa ih 'progone' i na sudu u Engleskoj, no Appleovi su odvjetnici u srpnju zaprijetili da će se povući s britanskog tržišta u slučaju visoke kazne

Matej Markovinović ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. u 15:09

Apple će odlukom teksaške porote trebati platiti 300 milijuna dolara patentnoj tvrtki Optis Wireless Technology i njezinim povezanim tvrtkama, jer je 4G/LTE tehnologija korištena u iPhoneima, iPadima i Apple Watchu kršila pojedine patente.

Prošle je godine porota dodijelila Optisu 506 milijuna dolara u sporu, no okružni sudac Sjedinjenih Američkih Država Rodney Gilstrap, povukao je tu odluku ovoga travnja te je naložio novo suđenje zbog utvrđivanja visine štete.

Naime, kako prenosi The Register, patenti oko kojih se vodi spor nekoć su pripadali Samsungu, Panasonicu i LG-u, a Optis ih je samo nabavio. No, unatoč odluci teksaške porote, čini se da se Apple ne predaje te će se nastaviti braniti.

„Optis ništa ne proizvodi i jedina im je djelatnost tužiti tvrtke koristeći patente koje prikupe. Nastavit ćemo se braniti od njihovih pokušaja da izvuku nerazumna plaćanja za patente koje su stekli“, rekao je glasnogovornik Applea za Reuters.