Apple relaksira pravila za popravak iPhonea rabljenim dijelovima i uvodi digitalnu servisnu knjižicu

Uskoro će na snagu stupiti nova pravila, kojima će biti pojednostavljen proces popravka iPhonea, uz dodatnu zaštitu privatnosti korisnika te nešto veću transparentnost oko povijesti uređaja

Sandro Vrbanus subota, 13. travnja 2024. u 06:00

Ove jeseni, vjerojatno kada u prodaju stigne iPhone 16 s iOS-om 18, Apple će značajnije promijeniti i politiku popravaka te odnosa prema rezervnim dijelovima za određene modele. Najavljen je novi proces autorizacije dijelova prilikom popravka iPhonea, koji će se odnositi samo na određene (vjerojatno novije) modele, a ciljevi toga su višestruki – od povećanja privatnosti i sigurnosti, pa do otvaranja više opcija korisnicima kad je riječ o popravku. Time bi i vijek uređaja trebao biti produžen, a ekološki utjecaj smanjen, kažu iz Applea.

Popravak rabljenim dijelovima

Naime, po novim će pravilima iPhonei moći biti popravljani i korištenjem rabljenih rezervnih dijelova, koji će u njima moći raditi jednako kao i novi, nabavljeni izravno od Applea. Promjena će biti u tome što će se kalibracija dijelova, inače "zaključanih" na pojedini uređaj, moći obaviti na samom iPhoneu nakon što na njega budu ugrađeni. Na tome Appleovi timovi navodno rade već dvije godine, kako bi osigurali da novi sustav daje više izbora vlasnicima uređaja u slučaju servisa, ali i čuva njihovu privatnost.

Proces autoriziranja zamjenskih dijelova i njihovog "uparivanja" s uređajem, primarno kod osjetljivih dijelova kao što su komponente sustava TouchID ili FaceID, u potpunosti će se odvijati na uređaju. To znači da Apple neće imati podatke o tome tko, kada i kako servisira uređaj te koje zamjenske dijelove pritom koristi, niti će prikupljati serijske brojeve uređaja sa servisa.

Zaključavanje dijelova ukradenih uređaja

Ubuduće će i popravak biometrijskih senzora na iPhoneima biti moguć i uz pomoć rabljenih dijelova. Takav je zahvat do sada zahtijevao isključivo ugradnju originalnih zamjenskih dijelova.

Međutim, navedene promjene znače i da bi rabljeni iPhonei mogli postati zanimljive mete kradljivcima, posebice onima koji ih misle rastavljati i prodavati za dijelove. Tome će Apple doskočiti širenjem funkcije Activation Lock. Pojednostavljeno rečeno, u slučaju kada je iPhone ukraden ili izgubljen, a korisnik ga je zaključao, njegovi se dijelovi neće moći kalibrirati prilikom servisa, ako budu ugrađeni na novi uređaj.

"Servisna knjižica"

Ujedno je najavljena i još jedna zanimljiva promjena. Naime, Apple će u novi iOS ugraditi i sustav praćenja povijesti servisa i zamjenskih dijelova. To znači da će iPhone postati prvi mobitel na tržištu u kojem će biti moguće lako, unutar izbornika Postavke, vidjeti cijelu njegovu povijest servisa. Svaki će novi iPhone, dakle, dobiti "servisnu knjižicu", pa će i njegov drugi ili treći vlasnik moći vidjeti točno što je, kada i kojim rezervnim dijelovima bilo popravljano.