Samsung i iFixit prekidaju suradnju

Zbog visokih cijena dijelova i kompliciranom dizajnu za popravak, Samsung i iFixit prekidaju svoju dvogodišnju suradnju

Matej Markovinović ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 12:04
📷 Foto: iFixit
Foto: iFixit

Samsung i iFixit prekidaju svoju suradnju nakon dvije godine. Kako navodi popularna trgovina alata za popravak mobitela, razlog prekida suradnje leži upravo u visokim cijenama dijelova te Samsungovom dizajnu koji je zahtjevan za popravak.

„Stalno smo se suočavali s preprekama zbog kojih smo sumnjali u predanost Samsunga da popravak učini pristupačnijim. Nismo mogli nabaviti dijelove lokalnim servisima po cijenama i količinama koje su imale smisla za poslovanje. Cijene dijelova bile su toliko skupe da su mnogi potrošači radije odlučili zamijeniti svoje uređaje nego ih popraviti“, priopćili su iz iFixita.

Ističu, također, da je dizajn Samsungovih uređaja napravljen na „namjerno frustrirajući način“, prisiljavajući ih da prodaju baterije i zaslone u unaprijed zalijepljenim paketima što je povećavalo troškove.

Samsung se o cijeloj situaciji oglasio za Android Authority, rekavši da su ponosni na svoju suradnju s iFixitom, ali da od sada dijelove za popravak nude putem internetske stranice Samsungparts.com koju pogoni drugi servis pod nazivom Encompass. No, usprkos prekidu suradnje, na iFixitu i dalje će se moći kupiti kitovi za otvaranje Samsungovih uređaja.

Kit iFixita.
Kit iFixita.