Apple užurbano traži proizvođače za svoj automobil

Iz korejskog Hyundaija potvrdili su kako su, među ostalima, i njih kontaktirali iz Applea i raspitivali se o mogućnosti suradnje u sklopu koje bi za njih proizvodili neki budući Appleov automobil

Sandro Vrbanus petak, 8. siječnja 2021. u 11:16

Appleov električni automobil s naprednim mogućnostima autonomne vožnje mogao bi u narednim godinama postati stvarnost. Šuškanja su se pojavila krajem prošloga mjeseca kada je nekoliko neslužbenih izvora u javnost iznijelo informacije o tome da Apple planira izrađivati čipove, tehnologiju i ostale elektroničke komponente za automobile, te da bi proizvodnja mogla početi već kroz tri godine. Ovim glasinama pridružila se sada i službena informacija koju su potvrdili iz korejskog koncerna Hyundai.

Hyundai potvrdio, pa povukao izjavu

Oni su, na temelju novinarskih upita, izdali kratko priopćenje za javnost u kojem su eksplicitno naveli: "Prema našem razumijevanju Apple je u razgovorima s raznim globalnim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai Motor. Kako su pregovori još u ranoj fazi, ništa nije odlučeno". Ova izjava ne samo da je potvrdila da se Apple zaista raspituje oko mogućih partnerstva i suradnje na proizvodnji automobila, nego je odmah lansirala i cijenu dionice Hyundaija, koja je porasla za oko 17%.

Hyundai je u međuvremenu nadopunio svoju izjavu i iz nje izbacio spomen Applea, no prekasno – svi su se već uhvatili za prve službene informacije i na njima baziraju svoja opažanja.

Hyundaijeva vizija električnih automobila u skorijoj budućnosti
Hyundaijeva vizija električnih automobila u skorijoj budućnosti

Korejski mediji doznaju i da je Hyundai već navodno pregledao Appleovu ponudu te da se čeka samo zeleno svjetlo od Chung Eui-suna, prvog čovjeka koncerna, kako bi se potpisao ugovor o suradnji. Prema njemu, Hyundai bi proizvodio automobile i baterije za njih, a cilj bi bio lansirati finalni proizvod na tržište 2027. godine.

Posao i za Rimca?

Sve ove informacije su u skladu s ranijima, koje su govorile o tome da Apple ipak neće samostalno proizvoditi vozila, već će taj posao prepustiti nekom iskusnijem. Istodobno bi se oni bavili razvojem tehnologije i – vrlo vjerojatno – brendiranjem nekog budućeg "Apple Cara".

Spomenimo usput i da je Hyundai dioničar Rimac Automobila, pa nije isključeno i da će hrvatska tvrtka imati prste u razvoju baterijske ili pogonske tehnologije za Appleov automobil. Ova suradnja već je rezultirala prvim prototipom trkaćeg električnog automobila, Hyundai RM20e, koji je predstavljen jesenas.BT slušalice sa kontrolnim gumbom i sklopivim dizajnom

MARSHALL Monitor ANC

Driveri od 40mm za proizvodnju vrhunskog zvuka, Active Noise Cancelling, do 45 sati slušanja uz bluetooth, 32 ohma, 96 dB, 20 Hz – 20 kHz

1.699 kn 2.299 kn Kupi

TWS party zvučnik s ugrađenim svijetlima i bežičnim mikrofonom

JBL PartyBox On-The-Go

Bluetooth, USB, AUX i TWS, IPX4, trajanje baterije do 6h, frekvencijski odziv: 50Hz – 20KHz, snaga 100W

1.999 kn 2.389 kn Kupi