Appleov automobil mogla bi proizvoditi Kia

Južnokorejska kompanija u sastavu Hyundaijeve grupacije navodno je zadužena za suradnju sa stranim proizvođačima na razvoju autonomnih električnih vozila. Svima je prva asocijacija na to – Apple

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. siječnja 2021. u 12:35

Iz Kije, južnokorejskog proizvođača automobila neloše tržišne reputacije i pozicije, doznaje se ovoga tjedna kako su upravo oni podružnica Hyundai Motora koja će u budućnosti biti zadužena za razvoj autonomnih električnih automobila. I to nije sve, nego se službeno doznaje i kako će Kia na poslu razvoja takvih naprednih automobila budućnosti surađivati s "nekoliko stranih kompanija".

Naravno, u izjavama iz ove kompanije niti jednom riječi nije spomenut američki Apple, no kada se ove informacije stave u kontekst ranijih – svima se nameće samo jedan zaključak: Hyundai grupa zadužila je Kiju za suradnju s Appleom na razvoju nekog njihovog budućeg autonomnog električnog automobila.

U skladu s novom strategijom

Kia je, usput rečeno, ovoga tjedna predstavila svoju novu kompanijsku strategiju, koja uključuje premještanje fokusa na napredna rješenja mobilnosti. U skladu s time predstavljen je i novi slogan, "Movement that inspires", kao i logotip koji će obilježiti novo razdoblje ove korejske kompanije. Osim toga, Kia je najavila do 2027. godine predstaviti čak sedam novih isključivo električnih vozila u različitim segmentima.

Novi logotip korejskog proizvođača
Novi logotip korejskog proizvođača

Fokus na moderne tehnologije očito će biti Kijina snaga u narednim godinama, a upravo je to, u kombinaciji s iskustvom u sklapanju automobila, ono što Appleu u ovom trenutku treba. Sami će, navodno, izraditi tehnološku podlogu, napredne baterije, čipove i softver za autonomnu vožnju, no kako bi njihov autonomni električni automobil postao stvarnost, morat će proizvodnju povjeriti nekom iskusnijem. Za sada se čini kako je Kia, dio grupacije Hyundai Motor, najdalje otišla u pregovorima.

Appleov automobil bi u najboljem slučaju mogao biti javnosti predstavljen ove ili sljedeće godine, a proizvodnja bi, ponovno u idealnom scenariju, mogla započeti 2024. godine.