Appleu prvog dana ove godine odobrena 43 patenta

Godina je nova, ali Apple nastavlja po starom – patentiranje svih mogućih izuma i "izuma" nastavlja se i u 2019.

Sandro Vrbanus srijeda, 2. siječnja 2019. u 15:19

Stranica koja se bavi praćenjem Appleovih patenata i patentnih prijava, ili kako oni to nazivaju "slavljenjem Appleovog inovativnog duha", Patently Apple, otkrila je novu tranšu patenata koje je ova kompanija dobila. Prvoga dana ove godine američki je Patentni ured odobrio čak 43 patenta za razne tehnologije ili dodatke koji bi se mogli, ali i ne moraju, naći u nekim proizvodima diva iz Cupertina.

Među novim patentima tako su se našli nazivi poput: hidrofobni mrežasti pokrov, materijal "stakleni metal", dodatne tehnologije za već postojeći Apple Pencil, automatizacija zadaća u pametnom domu korištenjem virtualne pomoćnice Siri, pozivanje prijevoza izravno iz Apple Maps aplikacije, podrška za igre s više igrača, prilagodljivi antenski sustavi, istodobno postojanje Wi-Fi i Bluetooth veze, bežično uparivanje uređaja biometrijskim podacima, animacijske tehnike za mobilne uređaje, kapacitivno mjerenje pritiska u ekranima, i tako dalje…

Apple je 1. siječnja dobio odobreni patent i za "pametno platno", izum predočen tek jednom slikom, detalje vezane uz tehnologiju bežičnog punjenja, a spominju se i kriptična imena izuma kao što je primjerice elektronički uređaj s dodatnim zaslonom s kontrolom boja.

Sve u svemu – Apple i dalje ide dobo utabanim stazama patentiranja svega i svačega, bilo kakvog novog dodatka ili ideje koja bi se mogla jednom iskoristiti, bez obzira koliko im korisna bila. Mnogi od njihovih patenata ionako nikad ne zažive, ali Timu Cooku i njegovim pravnicima bitno je da negdje ostane zabilježeno kako su ih se oni prvi sjetili. Ako ne izumiti, barem patentirati.