Kao da je 1998.: iMac će ponovno biti dostupan u pet boja

U javnost su dospjele informacije o tome da će Apple ove godine nadograditi svoju liniju all-in-one računala, redizajnirati im vanjski izgled i vratiti se šarenom izgledu koji je iMac lansirao u zvijezde

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. veljače 2021. u 19:31

Jedan od najpoznatijih poteza Stevea Jobsa tijekom spašavanja Applea od propasti krajem 1990-ih godina bilo je dizajniranje, zajedno s Jonyjem Iveom, te puštanje u prodaju prvog osobnog računala čije je kućište dolazilo u pet šarenih boja. Govorimo, dakako, o kultnom prvom iMacu iz 1998. godine koji se mogao kupiti u crvenoj, ljubičastoj, narančastoj, zelenoj i najpoznatijoj, tirkiznoj boji.

iMac je od tada postao gotovo pa zlatni standard za sva druga all-in-one računala u svijetu, promijenivši nekoliko vanjskih formi, ali je s vremenom postao manje dizajnerski razigran a više hladan, formalan i metalno srebrn ili, iznimno, crn. No, to bi se uskoro moglo promijeniti, ako je za vjerovati leakeru i youtuberu Jonu Prosseru.

On je u posljednje vrijeme u javnost donio ponešto kvalitetnih informacija o Appleu i njihovim planovima koje su se kasnije ispostavile točnima, a ovoga puta najavljuje da će – iMac ponovno dobiti šareni izgled.

Sljedeća generacija ovog računala dolazit će, dakako, s Appleovim ARM čipovima, a dobit će potpuni redizajn hardvera. Izvana će tako sličiti na veliki iPad ili Appleov skupi monitor Pro Display XDR, a bit će dostupna u pet boja. Galvanizirano aluminijsko kućište novog iMaca trebalo bi tako biti moguće nabaviti u bojama koje su već poznate iz posljednje linije iPada Air – srebrnoj, tamno sivoj (space gray) te pastelno zelenoj plavoj i boji ružičastog zlata.

Osim ove ekskluzivne informacije, za koju se možemo samo nadati da je pouzdana, isti izvor javlja kako će osvježena linija Mac Pro računala biti značajno manja od sadašnje generacije. Ona bi također mogla imati retro izgled, odnosno oblikom bi mogla podsjećati na model Power Mac G4 Cube s početka ovog stoljeća. Još nema potvrde o tome kada bi se iMac, u dvije veličine i pet boja, mogao pojaviti na tržištu, ali je izvjesno da će se to dogoditi nešto prije nego se Apple odluči na osvježavanje Mac Pro linije.

Rendere šarenih iMacova koje možete vidjeti uz ovaj tekst na temelju Prosserovih su informacija izradili @9TechEleven i @ConceptCreator