Patent pokazuje možebitni budući stakleni iMac

Appleovi dizajneri osmislili su, a kompanija je odmah i kao patent prijavila, mogući izgled nekog budućeg iMaca čije je kućište izrađeno od jednog komada zakrivljenog stakla

Sandro Vrbanus utorak, 28. siječnja 2020. u 06:00

Davni san Stevea Jobsa i Jonyja Ivea o tome da iPhone jednoga dana bude "samo komad stakla" bez suvišnih izbočina, priključaka ili tipki, još uvijek nije ostvaren. Apple i njegovi dizajneri ipak, i nakon ere Jobsa i Ivea, nastavljaju u istom smjeru kad je riječ o iPhoneu, ali i o svojem najpopularnijem stolnom računalu, iMacu.

Nedavno objavljena patentna prijava koju je kompanija predala u svibnju prošle godine prikazuje tako vrlo zanimljiv dizajn all-on-one računala iMac. Računalo sa staklenim kućištem naziv je patenta koji u detalje opisuje kako bi neki budući iMac mogao izgledati. Bio bi načinjen od jednog komada stakla u koje bi u gornjem dijelu bio smješten monitor, a u donjem dijelu tipkovnica i dvije velike površine osjetljive na dodir, poput touchpada.

Staklo od glave do pete

Ipak i nešto ne-staklenih dijelova sa stražnje strane
Ipak i nešto ne-staklenih dijelova sa stražnje strane

Vertikalni i horizontalni dio spajao bi prijelaz načinjen od zaobljenog stakla. Tako bi cijelo računalo bilo uklopljeno u jednu jedinu, neprekinutu staklenu površinu. Ova ideja ilustrirana je priloženom skicom, a u opisu se spominje i mogućnost mijenjanja nagiba monitora kao i njegovo potpuno sklapanje poput prijenosnika. Kako to misle izvesti sa staklom ipak nisu otkrili.

Nesumnjivo je riječ o elegantnom dizajnu koji bi se uklopio u Appleovu viziju, no kao i s brojnim drugim tehnološkim patentima, ova prijava ne mora nužno značiti da će se proizvod ovog oblika ikada naći na tržištu.