Povratak na tron – Apple ponovno na vrhu tržišta pametnih telefona

'Apple se zahvaljujući velikom potražnjom za iPhoneom 13, vratio na vrh tržišta pametnih telefona nakon tri tromjesečja', rekao je analitičar Canalysa, Sanyam Chaurasia

Matej Markovinović četvrtak, 20. siječnja 2022. u 06:00

Nije tajna da je iPhone 13 serija uveliko pomogla Appleu kada je riječ o brojkama prodaje, a sada to dokazuje i tvrtka za istraživanje tržišta Canalys, koja je objavila svoje izvješće o globalnom tržištu pametnih telefona za četvrto tromjesečje 2021. godine.

Naime, prema podacima Canalysa, Apple je u četvrtom tromjesečju prošle godine činio čak 22 posto svjetskih isporuka pametnih telefona, što je tvrtku vratilo na sami vrh tržišta. Na drugom je mjestu Samsung s tržišnim udjelom od 20 posto, dok je Xiaomi zadržao treće mjesto sa svojih 12 posto. Četvrto i peto mjesto zauzimaju kineski OPPO i Vivo s devet, odnosno osam posto udjela.

Foto: Canalys/Screenshot
Foto: Canalys/Screenshot

Analitičar Canalysa, Sanyam Chaurasia, uspjeh Applea u četvrtom tromjesečju pripisuje ponajviše kineskom tržištu, gdje je tehnološki gigant iz Cupertina ponudio nove iPhone 13 modele za nešto nižu početnu cijenu, što je, uz poboljšanu kameru i 5G značajke, privuklo tamošnje kupce.

Međutim, nestašica čipova nije zaobišla Apple ni u proteklom tromjesečju, što je Chaurasia prokomentirao u izvješću Canalysa.

„Appleov se opskrbni lanac počinje oporavljati, ali su ipak bili prisiljeni smanjiti proizvodnju u četvrtom tromjesečju zbog nedostatka ključnih komponenti, što je rezultiralo time da nisu mogli proizvesti dovoljno iPhonea da zadovolje potražnju“, objašnjava Chaurasia.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Istaknuo je činjenicu i da je Apple uspijevao održavati odgovarajuće vrijeme isporuke na prioritetnim tržištima, no na nekima su ipak zainteresirani kupci morali čekati da se „dočepaju“ najnovijih iPhone pametnih telefona.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi