Sve što nam Apple sinoć nije rekao o novim proizvodima i uslugama

Tijekom predstavljanja iPhonea 11 čuli smo mnogo informacija o uređajima i tehnologijama, no mnogo toga ostalo je također i nedorečeno

Sandro Vrbanus srijeda, 11. rujna 2019. u 12:30

Apple je sinoć predstavio tri modela iPhonea, novi Apple Watch i iPad. Jedino je potonji, najjeftiniji iPad s novim hardverom i većim zaslonom, bio svojevrsno iznenađenje, dok su leakovi mjesecima ranije najavljivali upravo onakve mobitele i pametni sat kakav smo sinoć i vidjeli. S dizajnerske strane ovogodišnje iPhone prepoznat ćete tek po novim bojama i jednoj dodatnoj kameri, a Apple Watch je, očekivano, izgledom identičan ranijim verzijama.

O detaljima i novitetima o kojima se govorilo možete sve pročitati ovdje. Međutim, Appleov ovogodišnji veliki keynote bio je pretrpan igranjem raznih demoa igara i prikazivanjem promotivnih videa, pa vjerojatno nije bilo vremena da se govori baš o svemu. Prikupili smo na jednom mjestu sve što su u Cupertinu sinoć prekosčili.

iPhone 11

iPhone 11 dolazit će u inačicama od 64, 128 i 256 GB, dok će kupci verzije 11 Pro moći birati između 64, 256 i 512GB prostora za pohranu.

iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max neće više imati 3D Touch. Umjesto jačeg pritiska po zaslonu trebat će prst tamo samo zadržati nešto duže (long press umjesto force pressa) za dobivanje istih funkcija.

Suprotno nekim najavama, iPhone 11 serija neće imati mogućnost bilateralnog bežičnog punjenja koje bi omogućilo da putem mobitela punite manje uređaje poput Apple Watcha ili Airpodsa.

Apple će i dalje na svojim mobitelima zadržati veliki notch, jednak kao i prije, te Lightning priključak umjesto sada već široko prihvaćenog USB-C utora.

Unatoč nazivu Pro, novi iPhonei ne podržavaju rad sa stylusom Apple Pencil, niti imaju višu frekvenciju osvježavanja ekrana kao što se špekuliralo.

Snimanje noćnih fotografija (Night Mode) aktivira se automatski pri uvjetima slabog osvjetljenja, nije ga moguće, niti potrebno, ručno uključivati.

Šest boja iPhonea 11
Šest boja iPhonea 11

Iz prodaje se od jeseni povlače iPhone XS i XS Max, dok od starijih modela "na životu" ostaju iPhone 8 kao najjeftinija opcija i, pomalo iznenađujuće, XR, koji je sinoć dobio nasljednika u obliku iPhonea 11.

Najskuplja inačica novog iPhonea, model 11 Pro Max s 512 GB koštat će 1.449 dolara u SAD-u, a u Europi će mu se cijene, ovisno o lokalnim porezima, kretati od 1.689 pa sve do preko 1.900 eura. Cijene za Hrvatsku za sada nisu poznate.

iPad 10,2"

Novi iPad bit će dostupan u tri boje (siva, srebrna i zlatna), u inačicama s 32 ili 128 GB prostora za pohranu podataka, te u WiFi i LTE izvedbi. Podržavat će Apple Pencil, a bit će zasnovan na čipu A10 Fusion poznatom iz iPhonea 7, ali i prethodnog 9,7-inčnog iPada. Veličinom će novi model biti tek 10 mm viši i 5 mm širi od prethodnika, dok će ostati jednako tanak (7,5 mm).

Zaslon od 10,2" imat će rezoluciju od 2160x1620 točaka pri 264 ppi. Na uređaju ostaju Lightning priključak i 3,5-milimetarski utor za slušalice.

Novi iPad kao best buy
Novi iPad kao best buy

iOS 13

Najnoviji operacijski sustav na kojem su zasnovani iPhonei 11 bit će dostupan za nadogradnju vlasnicima starijih uređaja 19. rujna. iOS 13.1 pojavit će se već 30. rujna, a istog dana će vlasnici iPada dobiti i iPadOS 13.

Najveći novitet iOS-a 13 bit će Dark Mode
Najveći novitet iOS-a 13 bit će Dark Mode

Ostalo što smo očekivali, a nije predstavljeno

Na ovom eventu nisu svoje premijere doživjele nove verzije bežičnih slušalica Airpods, pametnih zvučnika HomePod, iPada Pro, MacBooka Pro, Apple TV-a, kao niti bilo koji novi proizvod. Govora je ranije bilo o novim AR naočalama, Bluetooth "privjescima" za lociranje prtljage, ključeva i slično.

Dostupnost usluga

Uskoro će biti aktivirane i usluge pretplata na video streaming sadržaje (AppleTV+) i igre (Apple Arcade). Lansiranje je predvišeno u preko 100, odnosno preko 150 zemalja u svijetu, no još uvijek ne postoji popis istih – pa ne možemo znati hoće li iste odmah biti dostupne i u Hrvatskoj. Po iskustvu, rekli bismo kako će Apple Arcade biti od 19. rujna dostupan igračima kod nas, dok ćemo na službenu podršku za AppleTV+ vjerojatno ipak morati malo pričekati.