Asus predstavio Bezel-Free Kit za dva ili više monitora

Asus je na CES donio jedan neobičan, ali zanimljiv dodatak za gamere – Bezel-Free Kit koji uklanja rubove između spojenih zaslona čime stvara privid jednog velikog zaslona

Stjepan Bilić utorak, 9. siječnja 2018. u 14:00

Asus je na ovogodišnji CES 2018 sajam donio jedan neobičan, ali zanimljiv dodatak za gamere – Bezel-Free Kit. Radi se o posebnim lećama koje se postavljaju na rubove između dva i više zaslona, a sve ne bili se uklonili vidljivi rubovi i tako se stvorio privid jednog velikog zaslona.

Jedini preduvjet za „instalaciju“ ovog neobičnog dodatka je da monitori budu iste veličine. Dodatan plus bi bio ako bi bili i isti model, ali nije uvjet. Princip rada je jednostavan, leće su postavljene pod kutom od 130 stupnjeva i reflektirajući svjetlost koja dolazi sa zaslona uklanjaju se rubovi oko bočnih strana monitora.

Monitor s Bezel-Free kitom
Monitor s Bezel-Free kitom

Inače leće su napravljene od PMMA materijala (prozirne termoplastike) koji propušta 90% svjetlosti pa je slika na tim dijelovima malčice zamućena u odnosu na ostatak. No, za smanjenje zamućenosti leće bi morale biti od stakla koji je prema Asusu previše krhak za masovnu proizvodnju.

Monitor bez Bezel-Free kita
Monitor bez Bezel-Free kita

Ipak u Asusu smatraju kako je i zamućena slika manje zbunjujuća po korisnika u odnosu na klasični prekid slike (zbog rubova na monitoru). Iako je za demonstraciju rada poslužio Asusov ROG Swift PG258Q monitor, iz Asusa navode kako će se Bezel-Free Kit moći koristiti i na monitorima drugih proizvođača.

Točno vrijeme dolaska u trgovine nije poznato, no okvirno je – tijekom prve polovine 2018. godine. O potencijalnoj cijeni također nije bilo govora.