AOC ulazi u segment profesionalnih monitora serijom Graphic Pro U3

Ulazak na tržište profesionalaca u grafičkom dizajnu, obradi slike i videa te srodnim djelatnostima dogodit će se lansiranjem linije monitora AOC Graphic Pro U3 Series, predstavljene ovoga tjedna

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. travnja 2024. u 15:00

Proizvođač specijaliziran za monitore, koji je do sada svoju ponudu bazirao na klasičnim rješenjima i nešto naprednijim monitorima za igrače, zagazit će i u kompetitivno tržište profesionalnih monitora, najavljeno je ovoga vikenda na njihovom događanju u Valenciji. Fokus će kod nove linije, nazvane Graphic Pro, biti na iznimno preciznom prikazu boja, funkcionalnostima namijenjenima profesionalcima i kreativcima, a sve to uz moderan i atraktivan, a opet jednostavan dizajn samih proizvoda.

"Calman Ready"

Ono što je profesionalcima prije svega bitno, jest točan prikaz boja. Za to se u ovom slučaju brine rješenje Calman, kompanije Portrait Displays, koja razvija softver za kalibraciju zaslona na svim većim platformama. Povrh toga surađuju sa svim relevantnim tvrtkama u području hardvera, specijaliziranima za prikaz boja, od filmskih studija do proizvođača opreme. Tom se nizu partnera sada pridružuje i AOC, čiji će novi monitori serije Graphic Pro biti označeni "Calman Ready", dakle spremni za naprednu kalibraciju njihovim profesionalnim softverom i kalibracijskim senzorima.

Prva predstavljena linija, U3, sastoji se od tri monitora: dva dolaze s dijagonalom od 27″ (model Q27U3CV rezolucije QHD i U27U3CV s rezolucijom 4K UHD), dok je treći dijagonale ekrana 31,5″ (model U32U3CV rezolucije 4K UHD).

"Mi u AOC-u shvaćamo da kreativni profesionalci zahtijevaju najbolje alate. Ovime započinjemo novo poglavlje u nasljeđu AOC-a. Nova serija Graphic Pro U3 rezultat je naše stručnosti u tehnologijama zaslona i naše predanosti isporuci visokokvalitetnih monitora visokih performansi. S iznimnom točnošću prikaza boja, hardverskom kalibracijom uz Calman Ready, USB-C povezivost i elegantni dizajn, novi monitori Graphic Pro bit će savršeni alati za kreatore i dizajnere sadržaja", poručio je Artem Khomenko, voditelj odjela za upravljanje proizvodima u AOC-u.

Monitori ove serije ističu se točnošću prikaza boja potvrđenome u samoj tvornici (DeltaE < 2), s 98%-tnom pokrivenošću DCI-P3 gamuta. Dodatna kalibracija naknadno se može obaviti Calmanovim rješenjima, koja su već postala standard u mnogim industrijama.

Svi modeli dijele isti dizajn stalka, podesiv do 150 mm po visini, s mogućnošću zakretanja u tri stupnja slobode (tilt, swivel, pivot)
Svi modeli dijele isti dizajn stalka, podesiv do 150 mm po visini, s mogućnošću zakretanja u tri stupnja slobode (tilt, swivel, pivot)

Svi monitori te serije dolaze s različitim priključcima (HDMI 1.4/2.0, DisplayPort 1.4, USB, RJ-45), a tehnologije kao što su ethernet passthrough i dodatak USB-C huba omogućit će im rad u svim zahtjevnim okruženjima. Monitori se mogu koristiti i sa samo jednim USB-C priključkom, koji omogućava i napajanje i prijenos signala, ali i primjerice punjenje laptopa "s druge strane", izravno iz spomenutog USB huba. Model Q27U3CV ima i izlazni DisplayPort priključak za spajanje dodatnih monitora.

Na europsko će tržište serija AOC Graphic Pro U3 stići u lipnju ove godine. Ulazni model Q27U3CV bit će dostupan po preporučenoj cijeni od 349 eura, U27U3CV koštat će 469, a 32-inčni U32U3CV prodavat će se po preporučenih 589 eura.