Apple opet imao rekordan kvartal zahvaljujući potražnji za iPhoneom i AirPodsima

Apple je objavio redovite tromjesečne poslovne rezultate za posljednji kvartal 2019. godine koji su, s 9% povećanim prihodima, nastavili niz financijskih rekorda

Sandro Vrbanus srijeda, 29. siječnja 2020. u 18:00

Apple je objavio poslovne rezultate za posljednji kvartal 2019. godine, odnosno prvi kcartal fiskalne 2020. prema njihovom računanju. Ono što je bitno napomenuti je da je riječ o tradicionalno financijski najsnažnijem tromjesečju za Apple, što zbog činjenice da su u tom razdoblju božićni blagdani, što zbog prodaje novih iPhonea koji se svake godine pojave koji tjedan prije početka listopada.

Niti ove godine prihodi nisu razočarali, pa je Apple, s 9% većim prihodima nego lani u istom razdoblju prošle godine ostvario još jedan rekord uprihodivši 91,8 milijardi USD u tri mjeseca. Rekordna je bila i neto dobit, koja je porasla za 11% i iznosi 22,2 milijarde dolara.

Usluge malo posustale, iPhone uzletio

Ako gledamo strukturu prihoda i dobiti, Apple je u posljednja tri mjeseca prošle godine doživio manji preokret trenda. Lani je, naime, trend bio da prodaja iPhonea pada, a da se rast prihoda generira kroz usluge.

Sada je bilo obratno – usluge su rasle nešto sporije i za oko 300 milijuna dolara "promašile" očekivanja. Međutim, kupci su ponovno, nakon ulaska na tržište iPhonea 11 i 11 Pro, željni njihovih mobitela – porast prodaje mobitela bio je oko 8%, a rastu su se priključile i slušalice AirPods, Apple Watch i ostali dodaci, sa zajednički ostvarenim rastom od čak 44%.

Slušalice idu kao vruće kifle

AirPods Pro s noisecancellingom pokazale su se kao prodajni megahit
AirPods Pro s noisecancellingom pokazale su se kao prodajni megahit

Potražnja za Apple Watchem 3. generacije i najnovijim slušalicama AirPods Pro tolika je da ih kompanija ne može proizvesti dovoljno, što je uzrokovalo i nestašice u nekim zemljama. Iz tog razloga kompanija trenutačno angažira i nove proizvodne kapacitete, pogotovo za slušalice.

Rast prihoda Applea bio je najveći u Europi (+14%), dok je u Kini iznosio tek oko 3%.

Kad je riječ o aktualnom kvartalu, prvom u 2020., u Appleu projiciraju prihode na razini između 63 i 67 milijardi dolara. Ovako velik raspon ostavili su zbog nesigurnosti oko utjecaja epidemije koronavirusa na poslovanje, jer Apple ima nekoliko dobavljača u njezinom epicentru, kineskom Wuhanu.