Apple ubilježio rekordne prihode, ali dobit i prodaja iPhonea padaju

U tri mjeseca, od travnja do lipnja, Apple je povećao prihode za 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je se glavnog proizvoda, iPhonea, prodalo 12% manje

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. kolovoza 2019. u 13:51

U najnovijim kvartalnim poslovnim rezultatima Applea, za tri mjeseca od travnja do lipnja, reflektiraju se odluke vodstva kompanije donesene tijekom proteklih mjeseci, a koje se tiču većeg fokusa na usluge i manje "ovisnosti" kompanije o jednom proizvodu, iPhoneu. Apple je tako u promatranom kvartalu podigao ukupne prihode za 1%, na za ovaj kvartal rekordnih 53,8 milijardi dolara, no prodajni rezultati iPhonea i dalje idu u suprotnom pravcu.

Prihod od prodaje iPhonea za oko 12% je manji nego u istom razdoblju 2018. godine, pa je sada linija iPhonea zaslužna za manje od polovice ukupnih prihoda Applea – zaustavila se na 48,3%. Međutim, ono što je u ovom razdoblju nastavilo s rastom jesu usluge (App Store, Apple Pay, Apple TV, Apple Music), koje iz mjeseca u mjesec obaraju rekorde, a u porastu su prihodi od prodaje nosivih i drugih uređaja (većinom Apple Watcha i AirPodsa).

Situacija s uslugama trebala bi u skorijoj budućnosti biti još pozitivnija, jer je za ovu jesen planirano lansiranje streaming platforme Apple TV+. Tijekom predstavljanja poslovnih rezultata Tim Cook je napomenuo i da će kreditna kartica Apple Card biti lansirana tijekom kolovoza, pa će ubuduće trebati i ozbiljno računati na prihode od tog segmenta. Rast je zabilježen i u prodaji iPada i Mac računala.

U konačnici, Apple je u protekla tri mjeseca zaradio 13% manje nego u istom razdoblju lani, odnosno oko 10 milijardi dolara – što je svejedno bilo bolje nego su analitičari predvidjeli, pa je dionica Applea dobila preko 3% na vrijednosti po objavi novih rezultata. Toj je činjenici pomogla i najava o skoroj isplati dividende u iznosu od 0,77 dolara po dionici.