Svi za jednog, jedan za sve?

Europski parlament pozvao je Komisiju da do srpnja, po hitnom postupku, donese regulativu koja bi uredila pitanje jedinstvenih punjača za sve mobilne uređaje na području EU

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. siječnja 2020. u 20:22

"Postoji hitna potreba za regulatornim djelovanjem EU-a kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i osnažilo potrošače za donošenje održivih odluka", dramatično zavapiše zastupnici u Europskom parlamentu ovoga popodneva, i s 582 glasova za, 40 protiv i 37 suzdržanih odlučiše: Najkasnije do srpnja 2020. godine Europska će komisija donijeti potrebne akte za obvezno uvođenje univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje!

Iza ove odluke, o kojoj se na razne načine govori već deset godina, stoji želja europskih zakonodavaca za smanjenjem količine elektroničkog otpada. Jedinstveni punjač omogućio bi potrošačima da kupe jedan punjač, smatraju eurozastupnici, i koriste ga sa svim svojim uređajima. Isto tako, nadaju se da će Komisija novim pravilima "natjerati" proizvođače da ne isporučuju nove punjače i kabele sa svakim novim uređajem i tako smanje ukupan broj punjača – kako na tržištu tako i u reciklažnim dvorištima.

Gdje je problem? U Appleu

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, kamere, nosivi uređaji, pametni satovi – svi oni trebali bi od srpnja na području EU dolaziti s jedinstvenim standardom punjača. Odnosno još bolje, bez ikakvog punjača i samo s USB-C utorom, jer se smatra da potrošači imaju pravo koristiti punjače i kabele koje već imaju kod kuće.

U Europskom parlamentu su vrlo jasni: proizvođače će novim propisima prisiliti na korištenje samo jednog standarda. Kada govorimo o prisiljavanju, stvari su još jasnije – svi osim Applea već koriste ili planiraju uvesti USB-C, pa je problem samo u njima. A oni, znamo, nisu zanemariv igrač.

USB-C je već tu... ali ako pitate EU, s krive strane kabela
USB-C je već tu... ali ako pitate EU, s krive strane kabela

Na najave da bi se ovakav prijedlog mogao pojaviti u obliku obvezujućih akata Apple je nedavno reagirao priopćenjem. Lightning je, kazali su tada, prisutan već na milijardu uređaja, pa bi upravo prisilni prelazak na USB-C generirao još više elektroničkog otpada. Poručili su i da njihovi korisnici već mogu koristiti isti punjač s više uređaja, a novi im mobiteli dolaze s univerzalno kompatibilnim strujnim adapterom koji na sebi ima USB-C utor.

No, sjetimo se i da je Apple na iPad Pro (2018 i 2019) već dodao USB-C port i tako sam sebi skočio u usta. Očito se može kad se hoće… Bit će svakako zanimljivo vidjeti kakva će im reakcija biti, odnosno kako će kompanija koja je navikla postavljati vlastite standarde reagirati na izazov koji im postavlja EU.

Korporacija vs. birokracija

Hoće li iPhone 12 zbog ovoga dobiti USB-C utor? Ili će se Tim Cook dogovoriti s Plenkovićem pa u kutiju samo ubaciti Lightning/USB-C dongle, te tako kupcima omogućiti da svoj novi mobitel pune kako žele? Možda će se pokušati vaditi i na kompatibilnost s međunarodno prihvaćenim standardom za bežično punjenje Qi? Hoće li im EU takve trikove dopustiti?

Čini se kako nas čeka uzbudljivih nekoliko mjeseci političko-pravne bitke, i to baš u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Kao da nam birokratske zavrzlame oko Brexita ili ljetnog/zimskog računanja vremena nisu dovoljne…