Apple protiv europske regulative za jedinstvene punjače mobitela

Nakon što su iz Europskog parlamenta ponovno stigli zahtjevi za uvođenje jedinstvenog punjača za sve mobilne uređaje, u Appleu su iznijeli protuargumente

Sandro Vrbanus subota, 25. siječnja 2020. u 14:00

Zastupnici Europskog parlamenta žele izaći u susret potrošačima i smanjiti elektronički otpad kroz uvođenje jedinstvenog punjača za sve mobilne uređaje – objavljeno je to početkom ovoga tjedna, kada su iz EP službeno zatražili i prijedloge Europske komisije za provođenje tog plana. Jedinstveni punjač za mobilne telefone, tablete, e-čitače, pametne kamere i nosive elektroničke uređaje trebao bi biti USB-C, a cilj je smanjenje elektroničkog otpada i troškova, te poboljšanje sigurnosti i interoperabilnosti punjača.

Prema istraživanju iz 2014. broj različitih punjača za mobilne telefone smanjen je s 30 u 2009. na tek tri (USB-C, Micro USB i Lightning). Unatoč tome, kod kupovine novog uređaja novi punjač automatski se dobiva s uređajem, što dovodi do generiranja novog otpada. Kao jedan od najprozvanijih ovom se slučaju našao Apple koji uporno odbija Lightning priključak zamijeniti onim tipa USB-C, a sada su nešto detaljnije pojasnili svoje viđenje.

Prelazak na USB-C doveo bi do još više otpada

Apple je svoj Lightning standard za priključke uveo 2012. godine i od tada su, kažu, isporučili preko milijardu s njime kompatibilnih uređaja te milijune dodataka. Uvođenje nove europske regulative koja bi ih prisilila na odbacivanje Lightninga dovelo bi do stvaranja novog elektroničkog otpada jer bi njihovi korisnici bili primorani nabavljati nove kabele, umjesto da sa svim uređajima koriste postojeće.

Napominju da Apple već ima USB-C punjač koji je kompatibilan sa svim iPhoneima i iPadima, a uređaji se na njega spajaju putem USB-C–na–Lightning kabela. Iz ove kompanije također smatraju da dodatne regulative nisu potrebne jer industrija ionako već sama od sebe kreće prema standardu USB-C, bilo ugradnjom priključaka ili putem kabelskih adaptera. Dodatno zakonsko ograničenje priključaka na mobilnim uređajima gušilo bi inovativnost i tehnološki napredak i naštetilo brojnim kupcima kao i gospodarstvu Europe, poručuju iz Applea.