Premijer Plenković sastao se s Timom Cookom, evo o čemu su pričali

Na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu hrvatski premijer održao je sastanak s prvim čovjekom Applea, evo o čemu su razgovarali...

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. siječnja 2020. u 13:17

U utorak, 21. siječnja, na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, na kojem su se okupili mnogi svjetski državnici i gospodarstvenici, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s CEO-om Applea Timom Cookom. Sastanak je održan na Cookov zahtjev, jer je s hrvatskim premijerom htio razgovarati, među ostalim, o proširenju suradnje i regulativi koja se tiče digitalnih usluga u Europskoj uniji. Podsjećamo, Hrvatska trenutačno predsjeda Vijećem Europske unije pa je Plenković u ovom slučaju zastupao, kako Hrvatsku, tako i EU.

"Ideja je da vidimo kako možemo razvijati suradnju Applea i Hrvatske. Postoji prostor za veći angažman i veće korištenje usluga od strane hrvatskih građana", prije sastanka izjavio je Plenković.

Prema prvim informacijama objavljenima iz Vlade, razgovaralo se o proširenju suradnje naše države i Applea u tri područja: znanstveno-istraživačkom, pristupu Appleovim uslugama u Hrvatskoj, te europskoj regulativi koja se tiče digitalnih platformi.

Appleovi dućani i usluge uskoro u Hrvatskoj?

Predsjednik Vlade kazao je nakon sastanka da je s predsjednikom Uprave Applea Timom Cookom bilo riječi i o oporezivanju velikih tehnoloških tvrtki. Podsjetio je da je nekoliko zemalja na razini Unije počelo uvoditi poreze, a to je bila tema razgovora i s francuskim ministrom Le Maireom.

Isto tako, kazao je premijer, iskoristili smo priliku i za razgovor o tome da se Apple koji je vrlo popularan u Hrvatskoj u konačnici i u našoj zemlji uspostavi sa svojim izvornim dućanima, a ne samo sa franšizama. Dodao je da je bilo je riječi i o pružanju usluga na način kako je to i u drugim članicama Europske unije. "On i njegovi suradnici su vrlo dobro razumjeli poruku, napravit ćemo follow-up za koji mjesec pa ćemo vidjeti ima li napretka", rekao je Plenković.

Od Vlade RH smo zatražili i dodatna pojašnjenja oko mogućeg dolaska usluga kao što su Apple TV ili Apple Music u Hrvatsku, te oko drugih detalja razgovora obavljenog u Davosu, a koji se izravno tiču korisnika Appleovih usluga u Hrvatskoj. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.