Audio Technica ATH-CK3TW - Najjeftinije u tvrtkinoj ponudi, a ujedno i najbolje

Pomalo iznenađujuće, najjeftinije TWS slušalice s potpisom Audio Technice ujedno su najbolje koje ova tvrtka trenutačno nudi

Davor Šuštić petak, 20. ožujka 2020. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Bluetooth verzija Bluetooth 5.0
Podržani Bluetooth kodeci SBC, aptX
Deklarirano trajanje baterije Do 6 h (slušalice) + dodatnih 24 h (kutijica)
Konektor USB-C
Jamstvo 2 godine

Najjeftinije TWS slušalice s potpisom Audio Technice ostavile su vrlo dobar dojam, kako akustičkim performansama, tako i dodatnim funkcijama. Iako posve plastične, same slušalice odlično su izrađene: čvrsto i uvjerljivo, a ujedno i vizualno posve neupadljivo, što će se nesumnjivo dopasti svima koji žele da im slušalice budu što diskretnije. Čak je i tvrtkin logo, ugraviran u središnji dio obiju slušalica, suptilan i jasno vidljiv samo pod određenim svjetlom. Hvale se IPX2 rejtingom, što znači da su do neke mjere otporne na tekućine; neće prestati s radom od kiše ili znoja.

Prilikom prvog susreta s ovim slušalicama mogli biste se zapitati kako one moraju biti okrenute. Točan odgovor je: tako da tvrtkin logo, koji ima oblik slova “A”, stoji uspravno. U slučaju da vam tvornički ugrađeni silikonski umeci za uši ne odgovaraju, u kutiji ćete pronaći tri druge veličine, koje bi vam mogle biti pogodnije. S dobro odabranim umecima, slušalice su udobne i stabilne u ušima.

Umjesto fizičkih, slušalice koriste senzorske kontrole – vanjska strana kućišta osjetljiva je na dodir te svim uobičajenim funkcijama upravljamo izvođenjem različitih gesti. Lijeva slušalica zadužena je za reguliranje glasnoće. Dodirnemo li ju jednom, zvuk postaje glasniji, a dvostrukim dodirom utišavamo ga; to vrijedi i kada traju telefonski pozivi. Kada bismo mogli birati, preferirali bismo da je upravljanje glasnoćom zvuka podijeljeno između lijeve i desne slušalice, tako da ga jedna utišava, a druga čini glasnijim, jednostavno zato što bi čitav proces u tom slučaju bio brži. Smanjenje glasnoće dvostrukim tapkanjem taman je toliko sporo i mukotrpno da smo u praksi najčešće posezali za mobitelom te tu radnju obavljali preko njegovih tipki.

Kompaktna kutijica puni se preko USB-C konektora, a vrijeme autonomije slušalica produljuje 24 sata
Kompaktna kutijica puni se preko USB-C konektora, a vrijeme autonomije slušalica produljuje 24 sata

Tapkanjem desne slušalice vrši se pauziranje i puštanje pjesama (jedan dodir), prebacivanje na sljedeću pjesmu (dvostruki dodir), povratak na prethodnu (trostruki dodir), odgovaranje na telefonske pozive (kratak dodir) te odbijanje poziva (držanje). Kako se slušalice isključuju? Umetanjem u priloženu kompaktnu, plastičnu kutijicu, koja ujedno funkcionira kao prijenosna baterija.

Još jedna spomena vrijedna funkcija ovih Audio Technicinih slušalica naziva se “Ear Detection”. Dotična nastoji – i najčešće uspijeva – prepoznati kad slušalice izvadimo iz ušiju, nakon čega pauzira glazbu. Nakon što ih vratimo, glazba se automatski nastavlja. Zgodna i dobrodošla funkcija, s vrlo solidnom, premda ne i savršenom implementacijom. Povremeno se događalo da glazba nije automatski nastavila sa sviranjem nakon što smo slušalice vratili u uši pa smo ju morali pokretati ručno. Vjerojatno je upravo zbog toga što ne radi sa stopostotnom pouzdanošću, Ear Detection tvornički isključen. Kako biste ga uključili, morat ćete pauzirati glazbu te tada pritisnuti i držati senzor na lijevoj slušalici, sve dok vam ženski glas ne kaže: “Ear Detection On”. Isto tako se ta funkcija isključuje.

Kutijica s baterijom koristi standardne magnetske konektore za čvrsto držanje ubačenih slušalica na mjestu. Mehanizam vratašca nema nikakvih tendencija nehotičnom otvaranju te smo ga bez bojazni nosili po džepovima. Na bočnoj stranici kutijice nalazi se USB-C konektor za punjenje baterije. Kapacitete baterije u kutijici i samim slušalicama Audio Technica ne navodi, ali testiranjem smo ustanovili da slušalice pri višoj glasnoći daju oko pet sati autonomije, a baterija u kutijici trajanje im produljuje dodatnih 24 sata, stoga ćete za punjačem posezati jednom ili najviše dvaput tjedno.

Ugrađene 5,8-milimetarske dinamičke zvučničke jedinice isporučuju ugodan, za Audio Technicu pomalo nekarakterističan zvuk, u smislu da on nije naglašeno fokusiran na preciznost, već također nastoji (i uspijeva) biti zabavan. Bas je punašan, s konkretnim udarom, te će svojom mesnatošću zadovoljiti čak i ljubitelje elektronike, rapa i sličnih glazbenih pravaca. Srednje frekvencije također su dobro zastupljene te ni u jednom trenutku ne bivaju zagušene basom, a nešto smo manje oduševljeni samo gornjim dijelom srednjetonskog područja i visokim frekvencijama, gdje instrumenti poput električnih gitara i bubnjeva (činela) znaju zazvučati “zrnato” i suviše umjetno. To bi vam dugoročno moglo zasmetati ako ponajviše slušate rock i srodne, gitarski orijentirane žanrove. Ipak, ne radi se o velikoj zamjerki; ATH-CK3TW su, cjelokupno gledajući, vrlo dobre i sasvim preporučljive TWS slušalice.

Audio Technica ATH-CK3TW

  • Neupadljiv dizajn
  • Uvjerljiva konstrukcija
  • Mesnat bas i generalno solidna kvaliteta zvuka
  • Udobnost i stabilnost u ušima
  • Dobri mikrofoni za telefoniranje
  • Kompaktna kutijica za prenošenje/punjenje
  • Zgodna funkcija Ear Detection
  • Sporo utišavanje zvuka preko senzorskih kontrola
Kvaliteta zvuka 7
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 679 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art