Scrubber, geekovski način pranja ruku u doba COVID-19

Da bi pranje ruku u doba COVID-19 bilo nešto zabavnije pobrinut će se Scrubber, dozator sapuna koji će vaše omiljene pjesme svirati 20 sekundi, kolika je i preporuka za trajanje pranja ruku

Stjepan Bilić ponedjeljak, 30. ožujka 2020. u 06:30

Zadnjih tjedana koliko i kod nas COVID-19 stvara probleme jedna od učestalih preporuka je učestalo pranje ruku. Prema preporuci isto ne bi trebalo trajati manje od 20 sekundi da bi se pranje ruku smatralo uspješnim.

Kako bi bili sigurni da ste ruke i stvarno prali barem 20 sekundi možete se poslužiti različitim trikovima, možete otpjevati dio omiljene pjesme, brojati u sebi ili na glas do 20 ili se poslužiti Scrubberom koji će pranje ruku učiniti zanimljivijim nego što u stvarnosti jest.

Scrubber je ručni dozator sapuna s ugrađenom elektronikom koja će svaki put kada uzmete dozu sapuna kako biste oprali ruke idućih 20 sekundi svirati vaše omiljene pjesme koje ste u zadnjih tjedan dana najčešće slušali preko glazbenog servisa Spotify. Da, da bi dozator radio, trebat ćete imati i račun na Spotifyju.

Ekipa iz Deeplocala osmislila je Scrubber i objavila ga kao DIY projekt kako bi i drugi mogli sami načiniti svoj Scrubber. Prema navodima proizvođača za njegovu izradu bit će potrebno oko četiri sata, možda i duže ili manje, ovisno o vašoj umješnosti.

Za izradu jednog Scrubbera bit će vam potrebno jedno Raspberry Pi W Zero mini računalo, Adafruit Speaker Bonnet (zvučnik) te softver koji je srećom otvorenog koda i besplatno dostupan preko Githuba. Cijena izrade Scrubbera kreće se oko 30 USD.