Recenzije

Firefox Quantum: kvantni skok jednog browsera

Matija Gračanin utorak, 21. studenog 2017. u 07:00

Mozillin web preglednik nedavno je doživio najveću nadogradnju u proteklih trinaest godina: dvaput je brži u odnosu na prethodno izdanje, sučelje mu je značajno uljepšano i modernizirano, a tu su i brojni drugi detalji. Nema uopće dvojbe, nadogradnja je obavezna…

U listopadu prošle godine Mozilla je najavila projekt Quantum koji je kao cilj imao proizvesti moderan browserski engine prilagođen modernim računalima koji je trebao koristiti tehnologije osmišljene unutar projekta Servo. Od kada je projekt Quantum zaživio krajem prošle godine pa sve do danas, a tijekom razvoja ovoga velikog i važnog Firefoxovog evolucijskog skoka, promijenjeno je više od 75 tisuća datoteka, dodano je više od 4,8 milijuna novih linija programskoga koda, više je od 6,8 milijuna linija promijenjeno, popravljeno je 369 bugova koji se odnose na same performanse Firefoxa, a ispravljeno je i 1190 bugova koji se odnose na korisničko iskustvo. Samo ti suhoparni no impresivni statistički podaci dovoljni su da ilustriraju koliko je truda i vremena uloženo da bi se predstavio novi Firefox koji, mora mu se to priznati, uspijeva zasjeniti trenutačno tržišno dominantni web preglednik, Googleov Chrome.

Premda Mozilla, kao i brojni drugi mediji, najveći naglasak stavlja na činjenicu kako je zahvaljujući nizu optimizacija i promjena u samim temeljima ovo do sada najbrži Firefox koji po svemu može ili parirati ili prestići sam Chrome, daleko je važnije ono korisničko iskustvo koje je, valja staviti ruku na srce, odlično i subjektivno i objektivno. Ne treba, doduše, minorizirati činjenicu da Firefox postiže odlične rezultate na raznim benchmarkovima, no ti rezultati mogu kazati samo toliko i u velikoj većini neće otkriti ugodu surfanja koju Firefox može pružiti. Tim više što, jednom kada se instalira nova inačica Firefoxa bilo prvi put ili se nadogradi već postojeća instalacija, te se provede koji dan s Firefox Quantumom, povratak na Chrome djeluje poput povratka u prošlost.

Projekt Photon je pun pogodak

Firefox Quantum je neupitno moderan web preglednik koji se uvelike udaljuje od svih svojih prethodnih inačica i jako se dobro uklapa na svačiji desktop. Zanimljivo je svakako to što je novi dizajn po svemu minimalistički, no u isto vrijeme stilski dorađen da u oba smisla može posramiti Chrome kod kojega je od samih početaka izrazito naglašen minimalizam.

Novi izgled rezultat je projekta Photon koji je obuhvatio i istraživanje koje je za cilj imalo otkriti što točno korisnici u većoj mjeri očekuju od samoga web preglednika. Rezultat je neupitno uspio, premda će sigurno biti onih koji bi novi izgled i raspored mogli kritizirati pa čak ga i (djelomice opravdano) uspoređivati s Edgeom, no ne može se osporiti činjenica da je Firefox Quantum vizualno usklađen i iznimno intuitivan. Dapače, čak i oni koji se do sada nisu susretali s Firefoxom bez imalo će problema naći ono na što su kod web preglednika navikli, a istodobno će svako toliko biti ugodno iznenađeni nekim sitnicama koje Firefox Quantum čine drukčijim od drugih.

Firefox je sada plošniji i usklađeniji, a obiluje malenim simpatičnim detaljima kao i animacijama koje pospješuju korisničko iskustvo. Ništa se ne čini pretjeranim ili suvišnim, svaka je opcija na svom mjestu i lako dohvatljiva, a sve se čini maksimalno podređeno korisniku. Dobar je primjer Library koji omogućuje brzi pristup najvažnijim stvarčicama poput bookmarka, povijesti surfanja, preuzimanjima, karticama ali i dvjema korisnim stvarčicama o kojima ćemo nešto kasnije: Pocketu i alatu za snimanje sadržaja kartica.

U odnosu na svaku prethodnu iteraciju, ova je inačica Firefoxa neizmjerno bolja i već je i sam njegov izgled ključni mamac zašto bi oni koji su napustili Firefox u korist Chromea, Edgea ili nekog drugog preglednika trebali razmisliti o tome da mu daju drugu priliku.

Brži, bolji, jači

Sasvim je jasno zašto Mozilla toliko energično naglašava da je ovo najbrži i najoptimiziraniji Firefox do sada. Naime, po svim je testovima ovo njegova najbrža inkarnacija i nije teško ustanoviti da je čak i dvaput brži od prethodne iteracije. Ubrzanje u svakodnevnom surfanju doista je osjetno brže u odnosnu na prethodnu inačicu Firefoxa, a premda je brži i od onoga što Chrome može trenutačno ponuditi, takvo je generaliziranje samo po sebi loše jer rezultati mogu biti (i jesu) gotovo pa izjednačeni i sve je obojano subjektivnom prosudbom. Ipak, važno je istaknuti zašto je ovo najbrži Firefox ikada.

Dijagram svega onoga što čini temelje Quantuma i ono što ga čini spremnim za budućnost
Dijagram svega onoga što čini temelje Quantuma i ono što ga čini spremnim za budućnost

Prije svega, poznato je da je povijesno Firefox sve izvršavao u jednom procesu, a onda se to s Firefoxom 54 izmijenilo i počela su se koristiti dva procesa; jedan za korisničko sučelje i jedan za web stranice i to sve kako bi se izbjeglo da rušenje jedne kartice sruši cijeli web preglednik. Quantum je otišao korak dalje i sada se koristi još više procesa no, za razliku od Chromea koji za svaku karticu pokreće novi proces, Firefox će ih koristiti četiri (taj je broj moguće promijeniti u postavkama ako se to iz nekoga razloga želi). Firefox daje prioritet kartici koja se aktivno koristi u odnosu na one koje se nalaze u pozadini što, ukratko, znači da sve radi brže. Napravljen je i nov CSS engine, Stylo, koristeći programski jezik Rust koji je osmislila sama Mozilla, a koji je sposoban izvršavati se paralelno na više procesorskih jezgri što mu je također prednost. U svakom slučaju, u odnosu na Chrome, Quantum može na istim stranicama i s istim brojem otvorenih kartica trošiti i do trideset posto manje radne memorije što je, ako već ništa drugo, a onda pohvalno.

U opcijama je po želji moguće povećati broj procesa koji će Firefox koristiti ili ih smanjiti - no najbolje je ostaviti zadanu postavku za optimalne performanse
U opcijama je po želji moguće povećati broj procesa koji će Firefox koristiti ili ih smanjiti - no najbolje je ostaviti zadanu postavku za optimalne performanse

Tehnički gledano, ovo je po svemu trenutačno najbrži web preglednik koji se može pronaći. No, ima li činjenica da je Firefox nekoliko desetaka ili stotina milisekundi brži od Chromea u nekom benchmarku ikakve važnosti za krajnje korisnike? Ovisi je li taj korisnik obožavatelj rezultata benchmarka ili nije, no zapravo i nema. Daleko je važnija činjenica to da Mozilla računa na budućnost, a ovo su temelji koji su za tu budućnost najvažniji. Quantum ne samo da je već sada spreman iskoristiti buduće i trenutačno dostupne procesore s većim brojem jezgri nego je i u ovome trenu sposoban pametno upravljati alociranjem resursa. To mu sada daje brzinu i čini ga štedljivim što se resursa tiče, ali jamči i da će u budućnosti ostati jednako brz jer će znati iskoristiti sve ono što će nadolazeći hardver moći ponuditi u smislu surove snage.

Naglašena praktičnost

Dakle, brzina jest važna, odlično se koristi za senzacionalne naslove i novinske stupce, no Mozilla je itekako svjesna da web preglednik mora nuditi daleko više. Uz odličan dizajn, Firefox Quantum je i prilično praktičan. Dostupno je više od 6000 proširenja no treba imati na umu da su one tradicionalne ekstenzije umirovljene i Quantum ih više ne podržava; WebExtension su ono na što sada Firefox računa dok će se starija proširenje pronaći popisana pod Legacy Extensions zajedno s praktičnom poveznicom koja pomaže pronaći adekvatne zamjene.

Ipak, Firefox uvodi i neke zgodne novosti. Prije svega je tu daleko naglašenija integracija servisa Pocket koji je Mozilla kupila prošle godine, a koji omogućava spremanje sadržaja s web stranica kako bi ih se kasnije pročitalo. Uputno je na taj servis prijaviti se s Firefoxovim računom koji je potreban ako se želi koristiti mogućnost sinkronizacije kartica i međusobno slanje kartice između Firefoxa kako na računalu tako i na pametnim telefonima. Naime, iako je moguće Pocket koristiti i bez prijave, puna funkcionalnost se dobiva tek prijavom. Tu je i podrška za WebAssembly što će posebno biti zanimljivo razvojnim inženjerima, a ne smiju se zaboraviti spomenuti niti odlični alati za razvojne inženjere koji nisu nikada bili bolji (samo valja pritisnuti kombinaciju tipki CTRL+SHIFT+I i uvjeriti se u to).

Iznenađenje je i koristan dodatak Firefox Screenshots koji omogućuje jednostavno snimanje sadržaja kartice otvorene u Firefoxu i to u cijelosti ili samo jednog njezinog djelića poput neke fotografije ili okvira. Posebno je zgodno to što alat zna automatski prepoznati individualne elemente na stranici koje bi se možda htjelo snimiti kao sliku, a sve će snimke uredno biti dostupne na Firefoxovom za to namijenjenom servisu od kuda ih je lako moguće podijeliti s drugima koristeći izravne poveznice ili poznate društvene mreže.

Nadogradnja je obavezna

Oko nadogradnje na novu inačicu zbilja ne treba dvojiti, to jednostavno treba učiniti ako se ne ovisi o specifičnim proširenjima koja nisu dostupna u novome obliku. Stavi li se to na stranu, doista sve ide u prilog novom izdanju Firefoxa. Njegov izgled, brzina i performanse, mogućnosti i opća ugoda surfanja definitivno iznenađuju. Oni koji su svojevremeno Firefox zamijenili Chromeom ili možda Edgeom, svakako bi Quantumu trebali dati priliku i provjeriti je li se Firefox dovoljno transformirao. Oni, pak, koji su se jednostavno umorili od drugih web preglednika, nemaju što izgubiti ako iskušaju Quantum. Dapače. No ne treba očekivati čuda i misliti kako će Quantum iz temelja promijeniti način na koji se doživljava Internet, no da je Firefox Quantum web preglednik koji valja imati na oku i pratiti što se s njim događa, to svakako.

Firefox Quantum (Firefox 57.0)

  • Sučelje
  • Performanse
  • Dodatne mogućnosti
  • Gubi podršku za klasična proširenja
Sučelje 9
Performanse 9
UKUPNO 9
Ustupio: