Star Chart – lako prepoznavanje zvijezda, sazviježđa i planeta

Aplikacija je ovo koju treba samo pokrenuti i usmjeriti mobitel prema nebu, a ona će vam pokazati u koje zvijezde, planete i druga nebeska tijela gledate

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. srpnja 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Star Chart
Namjena Praćenje informacija o letovima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno
Cijena dodatnih mogućnosti 24 - 105 kuna 

"Bila je topla ljetna noć u antičkoj Grčkoj, otprilike 600. godine prije Krista. Upravo ste obavili kupovinu na lokalnoj tržnici, ili agori… pogledate gore prema noćnom nebu. Tamo primijetite neke zvijezde koje se čine kao da se kreću, pa ih nazovete planetima, odnosno lutalicama" – ovako bi vam početke astronomije i njezinog puta dugog 2.600 godina, pojasnio Sheldon Cooper kako bi vas zainteresirao za znanost.

Vi, međutim, i bez ovog geeka možete tople ljetne noći provesti gledajući u nebo. Ne morate čak niti znati u što gledate, ako uz sebe imate mobitel na kojem je instalirana aplikacija Star Chart.

Jednom kad je otvorite, usmjerit ćete mobitel prema nebu, a na njegovom ekranu ćete vidjeti otprilike isto ono što vidite i na nebu (nalazite li se u području bez pretjeranog svjetlosnog zagađenja, dakako). No, u aplikaciji će u tehnologiji sličnoj proširenoj stvarnosti pisati imena zvijezda, planeta i sazviježđa.

Aktualni katalog zvijezda uključuje njih preko 120 tisuća, a tu je i pregled 88 konstelacija s umjetničkim prikazima, preko 110 Messierovih objekata iz dubokog svemira.

Platite li neku od dodatnih opcija, vidjet ćete i podatke o aktualnim i nadolazećim nebeskim fenomenima kao što su kiše meteora i kometi, a moći ćete pratiti i satelite, uključujući Hubble ili Međunarodnu svemirsku postaju.