Iz Hrvatske ovih dana vidljiv komet Neowise

Tijekom noći na sjeveroistočnom bi se nebu u narednim danima trebao moći uz korištenje dvogleda vidjeti komet Neowise

Sandro Vrbanus utorak, 7. srpnja 2020. u 22:53

Nakon jednoga koji je bio izgledan kandidat za promatranje golim okom, ali se u međuvremenu raspao, noćno nebo ovih dana obogatio je novi komet. On je izdržao bliski prolazak kraj Sunca i nakon perihela 3. srpnja postao je vidljiv na našem nebu. Njegovo ime je C/2020 F3 Neowise, a trebao bi biti vidljiv na nebu uz pomoć običnog dvogleda, pa čak i golim okom, u narednim danima ili tjednima.

 

Ovih dana nebo nam krasi jedan komet! 💥 Iz ovih naših krajeva, najlakše će ga vidjeti ranoranioci pred svitanje. A oni...

Posted by Astroučionica on Monday, July 6, 2020

Ovih dana najlakše ga je uočiti pred svitanje na sjeveroistoku, gdje će ga biti moguće pronaći nisko uz horizont. Sredinom srpnja bit će vidljiv i na večernjem nebu bliže sjeverozapadu, no s vremenom će mu sjaj slabiti. Trenutačno mu je sjaj oko prividne magnitude +1.0, što znači da je teško vidljiv golim okom i iz područja s većim svjetlosnim zagađenjem.

Komet Neowise snimio je i s Međunarodne svemirske postaje američki astronaut Bob Behnken, koji je prošloga mjeseca tamo otputovao SpaceX-ovom kapsulom Crew Dragon.

C/2020 F3 Neowise je otkriven svemirskim teleskopom Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (odatle mu i ime Neowise), 27. ožujka. Nakon toga 3. srpnja prošao je svoj perihel, najbližu točku Suncu, na udaljenosti od 43 milijuna kilometara, malo bliže nego što se od Sunca u prosjeku nalazi Merkur. Velik broj kometa ne preživi bliski susret već se raspadne na prilasku Suncu.

S Neowiseom to nije bio slučaj, pa je sada došao u položaj u kojem ga možemo dobro vidjeti. No, kako se sada zapravo udaljava od Sunca, sjaj će mu biti sve manji, pa treba iskoristiti nekoliko narednih dana ako ga želite i sami uočiti ili fotografirati.