Noćas, točno u ponoć, objavljujemo ovogodišnje EISA nagrade, žirirane u nevjerojatnim okolnostima...

Kao jedini hrvatski član najuglednijeg svjetskog tech žirija, Bug vam - zajedno s još 60 ponajboljih tech publikacija na svijetu - donosi uređaje kojima su dodijeljene EISA nagrade za sezonu 2020-2021

Dragan Petric petak, 14. kolovoza 2020. u 12:18

Prva minuta iza ponoći, u večerašnjoj noći - s petka na subotu - bit će trenutak kada će 61 ponajbolja tehnološka publikacija iz 29 zemalja istovremeno objaviti EISA Awards 2020-2021, najuglednije svjetske nagrade za izvrsnost elektroničkih uređaja. Među njima, bit će i Bug, jedini hrvatski predstavnik u EISA-i, koji je član ovog uglednog žirija već sedam godina i čiji je predstavnik odabran da rukovodi internacionalnom grupom eksperata koja odlučuje o grupi EISA-inih nagrada za mobilne uređaje.

Ovogodišnje EISA-ine nagrade žirirane su, zbog epidemioloških okolnosti, u nevjerojatnim okolnostima, pa evo nekoliko rečenica o tome kako je izgledao višemjesečni proces odlučivanja o tome koji će uređaji ove godine biti nositelji ove cijenjene titule. 

EISA postoij već više od 35 godina, a o nagradama se - sve do ove godine - odlučivalo "uživo", što znači da su se predstavnici časopisa koji su članovi ove asocijacije doista fizički okupljali, katakda i po nekoliko puta tijekom godine, te razmjenjivali iskustva o testiranim uređajima, raspravljali o razultatima testova, uspoređivali ih, isprobavali te pomno donosili odluku o nagradi nakon iznošenja mnogih argumenata, činjenica, brojki, ali i subjektivnih dojmova temeljenih na dugogodišnjem iskustvu s testiranjem brojnih elektroničkih uređaja. Jednom je - krajem lipnja 2017. godine - finalno žiriranje održano u Splitu u Hrvatskoj, kada se šezdesetak najuglednijih tech urednika na svijetu prvi (i za sada zadnji) put okupilo u našoj zemlji...

Ove godine, dakako, okupljanje i lamentiranje o uređajima "uživo" nije bilo izvedivo, no to je, u doba Zooma, Skypea i ostalih drangulija za virtualno druženje bio najmanji izazov za ovaj žiri. Okljašteni opskrbni lanci elektronićke robe, kašnjenja s dolaskom novih uređaja na tržište, prometni lockdown i neizvjesnost poštanskog i paketnog prometa na internacionalnoj razini predstavljali su daleko veći problem. 

Sve uređeje koje EISA-in žiri uopće smije razmatrati za nagradu, naime, sve publikacije čiji su predstavnici u žiriju najprije nužno moraju testirati. Objavili test ili ne - on mora biti napravljen, a recenzija napisana. 

Da bi mogli testirati što više uređaja, većinom teško dosupnih na mnogim tržištima, snalazili smo se na razne načine, međusobno se koordinirajući redovitim tjednim sastancima preko Skypea i Zooma, u periodu od ožujka do srpnja. Više od četiri mejseca urednici 61 publikacije iz cijelog svijeta, među kojima je i Bug, međusobno su si slali elektroničke uređaje, testirali ih, proslijeđivali drugima, razmjenjivali rezultate, dojmove, iskustva...

Događali su se kojekakvi incidenti. Jedan je mobitel, tako, putovao iz Kopenhagena u Sofiju čak dva mjeseca, dok su, primjerice, puno veći komadi hardvera bez problema stizali za dva do tri dana iz Italije u Španjolsku taman onih tjedana kada su te dvije zemlje bile u najtežim lockdownima. Proizvođači se obično vrlo rado odazivaju EISA-inim urednicima na zahtjeve za testiranje uređaja, no dovoljno primjeraka u različitim zemljama diljem svijeta u ovakvim je okolnostima bilo izuzetno teško osigurati, obzirom da se najčešće radi o "sampleovima" koji tek ulaze u serijsku proizvodnju...

Zahvaljujući članstvu u EISA-i, mnogi su časopisi, pa tako i Bug, bili u prilici objavljivati testove uređaja do kojih, bez tog članstva, ne bi imali šansu doći. Dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo Buga s preostalim članovima ove asocijacije tako se i u iznimno teškim trenucima za specijalizirano izdavaštvo pokazalo i dokazalo kao bitan benefit za čitatelje - brojne ekskluzivne recenzije objavljivali smo jer su nam pomagali kolege iz drugih zemalja, kao što su i njihovi čitatelji imali prilike uživati u svježim testovima, između ostalog, i zato što smo i mi pomagali njima. 

Finalno žiriranje nagrada također je odrađeno virtualno, a - nažalost - prvi puta u gotovo četiri desetljeća postojanja EISA-e i dodjela nagrada predstavnicima nagrađenih kompanija bit će virtualna. Do sada se ta dodjela uvijek događala u Berlinu, tijekom prvog dana održavanja sajma IFA, no ovaj put će IFA biti otvorna isključivo za novinare i nikakva druga događanja neće biti dozvoljena niti moguća. 

Bilo kako bilo, EISA-in žiri odradio je golem posao - testirane su stotine uređaja različitih kategorije, a stručnjaci koji žiriraju odlučili su koji su to najbolji uređaji na svijetu za sezonu 2020-2021. Navratite stoga u ponoć na naš portal i doznat ćete koje vam to mobitele, televizore, slušalice, zvučnike te brojne druge uređaje preporučuju za kupnju urednici ponajboljih tech časopisa iz cijelog svijeta.