Psiholozi su definirali novi tip osobnosti: mračnu empatiju

Novo psihologijsko istraživanje identificiralo je postojanje osoba kod kojih su istovremeno u visokom stupnju izražene empatija i mračne asocijalne crte osobnosti

Igor Berecki utorak, 8. rujna 2020. u 06:00

Do sada se u psihologiji uobičajeno smatralo kako osobe s izraženom tzv. mračnom trijadom karaktera nisu sposobne za osjećanje empatije. Međutim, novija istraživanja pokazuju da postoje i oni koji uz izražene karakterne crte iz mračnijeg dijela psihološkog spektra osjećaju i mogu procesuirati suosjećajnost, empatiju.

The name is Bond... James Bond - tipičan primjer bezosjećajnog, manipulativnog, ali karizmatičnog narcisa, makijavelista i mračnjaka
The name is Bond... James Bond - tipičan primjer bezosjećajnog, manipulativnog, ali karizmatičnog narcisa, makijavelista i mračnjaka

Empatiju obično gledamo kao karakternu crtu na pozitivnoj strani lepeze ljudskog ponašanja: empatične osobe su ispunjene suosjećanjem, altruizmom i humanošću; empatija nam pomaže da svijet promatramo i shvaćamo samo iz svoje perspektive, nego i iz pozicije drugih ljudi, razumijevajući pritom njihove osjećaje i emocionalna iskustva.

No, empatija može služiti i kao sredstvo za prepoznavanje i razumijevanje informacija o željama, osjećajima i karakternim crtama drugih osoba, što za ljude koji posjeduju karakterne crte iz domene 'mračne trijade' otvara mogućnost za manipuliranje i stjecanje prednosti pred drugima.

Poznajemo dva tipa empatije – kognitivnu (sposobnost viđenja stvari iz tuđe perspektive) i afektivnu (sposobnost prepoznavanja i dijeljenja tuđih emocija). Kognitivna empatija je u narcistički profiliranih osoba izraženija od afektivne: u jednoj psihološkoj studiji na 990 ispitanika u dobi od 20 do 30 godina od kojih je 30% bilo muškaraca, upitnikom su „profilirani“, tj. ispitana je i izmjerena količina empatije, narcizma, psihopatije, makijavelizma koju posjeduju.

Rezultati su pokazali kako je ispitanike moguće svrstati u četiri različite skupine: prve dvije su bile standardni „mračnjaci“ s izraženim karakterom trijade (13.0 % ispitanika) i skupina s prosječnim karakternim crtama i uravnoteženim vrijednostima empatije i tamne trijade (34.4% ispitanika). U trećoj skupini našli su se osobe s istovremenim visokim pokazateljima i empatije i mračnih crta (19.3%), a četvrta je obuhvatila ispitanike s niskim mračnijim skorom, a visokim vrijednostima empatije (33.3% ispitanika).

To je prva studija koja je identificirala zasebnu skupinu ljudi kod kojih je izrazito i istovremeno prisutan i mračan i empatičan psihološki profil. Takvi „mračni empati“ su po psihološkom profilu posve drukčiji od hladnih, bezosjećajnih i eksploativnih individualaca s klasičnim karakterom mračne trijade: mračni empata – iako u osnovi pravi „mračnjak“ – može biti empatična i karizmatična, karakterno privlačna osoba sposobna za suosjećanje.

Stručnjaci smatraju da takve osobe imaju socijalizacijsku i evolucijsku prednost pred drugim karakterima, jer su zbog „ugrađene“ empatije sposobnije prepoznavati tuđe osjećaje, motive i potrebe, a potom ih učinkovitije iskoristiti i njima manipulirati u svoju korist. Mračni empate su visokofunkcionalni „mračnjaci“, daleko sposobniji održavati duže, kvalitetnije i toplije veze s drugim ljudima nego što su za takve veze sposobni klasični psihopate i narcisi, pa su zato i sposobniji iz tih veza „izvući“ više empatičnih informacija i njima se okoristiti.