Baterija za laptop s eBaya?

Originalne baterije za prijenosnike su skupe, a one s eBaya još jeftine - dobra investicija ili zamka?

Mario Baksa petak, 28. kolovoza 2020. u 23:00

PROBLEM

Zanima me isplati li se kupiti bateriju na eBayu za 150 kn. Brend je vhbw i kapacitet je 2200 mAh, prodavač ima dosta pozitivnih ocjena i iz Francuske je. Ili je bolja baterija Green Cell od nekih 4400 mAh, ali je kućište veće i košta nekih 10 eura više. Bojim se i carine jer je iz Hong Konga. Glupo mi je kupovati novu bateriju kod nas, jer baterija kod nas košta kao cijeli laptop. Treba mi za Acer Aspire One 725, jer je ta baterija u njemu sasvim mrtva, a bojim se reparirati je, jer mislim da je kontroler u njoj otišao (baterije u njoj sve ukupno imaju oko 2V).

ODGOVOR

Kod eBaya problem je taj što je puno teže doći do pozitivnih ocjena baš za konkretan proizvod, u ovom slučaju za konkretnu bateriju. A i ocjena koju da kupac može biti pet zvjezdica “reda radi”. Kod dvije spomenute baterije nije ništa čudno što je druga baterija fizički veća, jer je (deklarativno) kapacitetnija, a sve te baterije imaju sličnu gustoću energije.

Nakon stavljanja nove baterije dobro bi bilo provjeriti u kakvom je stanju

Što se tiče konkretnih baterija, na vaše pitanje odgovoriti bi mogla samo ona osoba koja je kupila istu takvu bateriju i testirala je, pa da može podijeliti osobno iskustvo. Eventualno da je kupila bateriju iste marke pa da se onda može pretpostaviti da su i druge baterije te marke korektne.

Načelno, kupnja takvih baterija isplati se ako su one doista izrađene prema specifikacijama, znači ako nemaju lažiran kapacitet. To ne možete znati prije negoli kupite bateriju. Tu je velika razlika između kupnje preko eBaya i u domaćem dućanu.

Originalne baterije za prijenosnike su skupe, zamjenske baterije “lijevih” marki iz inozemstva velika su nepoznanica – u osnovi kupujete mačka u vreći
Originalne baterije za prijenosnike su skupe, zamjenske baterije “lijevih” marki iz inozemstva velika su nepoznanica – u osnovi kupujete mačka u vreći

Stvarni kapacitet baterije kupljene preko eBaya nitko ne kontrolira i može biti lažiran, a ako bateriju kupite kod nas u dućanu, može se očekivati da ima deklarirani kapacitet, uz eventualno mala odstupanja, a ako i ne bi imala, mogli biste je reklamirati, ako nikako drugačije (ako ne zbog lažnog oglašavanja), onda na račun jamstva, jer, recimo, ako nova baterija ima upola manji kapacitet od deklariranog, to bi značilo da je defektna. Ili, ako je kupite preko web-trgovine, možete je u roku 14 dana vratiti bez navođenja razloga. Koji god put odabrali, on ima svoje prednosti i mane.

Odlučite li se za kupnju baterije, pogotovo ako ćete je kupiti preko eBaya, provjerite u kakvom je stanju skroz nova i nakon nekoliko ciklusa punjenja-pražnjenja, recimo programom HWiNFO. Obratite pozornost na deklarirani kapacitet (Designed Capacity) i na trenutačni kapacitet (Full Charged Capacity). Naravno, nema jamstva da će program dobiti ispravne podatke. U svakom slučaju, jednom ostavite prijenosnik na bateriji i štopajte koliko dugo treba da se isprazni pa ćete moći bolje ocijeniti je li u dobrom ili lošem stanju.

Bug 334 rujan 2020.