Amazonu isporučeni prvi od 100.000 električnih kombija

Električno dostavno vozilo osmislio je proizvođač Rivian prema specifikacijama i potrebama Amazona, a u narednih dvadeset godina Bezosova internetska trgovina trebala bi potpuno prijeći na njih

Sandro Vrbanus subota, 10. listopada 2020. u 06:00

U velikoj ekološkoj inicijativi, kojoj je cilj do 2040. godine imati potpuno električnu flotu dostavnih vozila i poslovati u potpunosti ugljično neutralno, Amazon je još prošle godine objavio kako su ih od Riviana naručili čak 100 tisuća. Nešto više od godinu dana nakon ove najave, internetskom trgovinskom gigantu isporučeni su prvi potpuno električni kombiji, izrađeni prema njihovim potrebama i željama vozača.

Moderno novo dostavno vozilo odlikuje se ne samo futurističkim i praktičnim dizajnom, nego i novim tehnologijama kao što je poluautonomna vožnja, kamere sa svih strana vozila, integrirana virtualna asistentica Alexa za upravljanje glasovnim naredbama, napredna zaštita vozača, dodatna svjetla za bolju vidljivost, te posebno prilagođen prostor za lakše manipuliranje paketima. Vozači će, osim što će im posao biti lakši i sigurniji, u ovom vozilu imati pomoć svih mogućih elektroničkih dodataka, a posebna je pozornost posvećena velikom vjetrobranu za što bolji pregled situacije u prometu.

10.000 kombija u prve dvije godine

Amazon će u naredne dvije godine dobiti prvih 10 tisuća ovakvih dostavnih kombija, a na ulicama svih država svijeta gdje kompanija sama obavlja dostavu trebalo bi ih se do 2030. godine naći čak 100 tisuća. Kompanija Jeffa Bezosa inače je i jedan od većih investitora u Rivian, tvrtku koja proizvodi ovaj kombi ali razvija i električne kamionete i SUV-ove (za sada dostupne tek za prednarudžbu, bez naznačenog očekivanog roka isporuke).

Osim Rivianovih električnih kombija, Amazon će ove godine u Europi svojoj floti pridodati 1.800 električnih dostavnih vozila, među kojima i e-bicikle. U Indiji će ove godine u pogon pustiti 10 tisuća raznih električnih dostavnih vozila. Istodobno s narudžbom i postupnom isporukom e-vozila, Amazon će ulagati i u e-punionice kako bi ih mogao puniti te optimizirati njihovo korištenje.