Jeftino i efikasno: Lopta na nogama od bambusa kotrlja se terenom i uništava mine

Vjetrom pogonjen uređaj afganistanskog izumitelja Massouda Hassanija visok je i težek poput prosječnog čovjeka, dovoljno da aktivira minu kad nagazi na nju

Mladen Smrekar četvrtak, 25. veljače 2021. u 19:31

Kad je 2013. predstavio svoj izum, afganoistanskog izumitelja Massouda Hassanija vodila je želja da očisti svoju zemlju od velikog broja mina.

Na bambusovim nogama

Činilo se to kao sjajna ideja jer je njegova lopta bila jeftina; materijali za njenu izradu koštaju manje od 40 eura. U međuvremenu, projekt je zapao za oko Europskoj komisiji koja podupire Hassanijevu loptu.

Massoud Hassani i njegov izum koji se prikazuje po svjetskim izložbama (Mine Kafon)
Massoud Hassani i njegov izum koji se prikazuje po svjetskim izložbama (Mine Kafon)

U jezgri Mine Kafon Balla nalazi se željezno kućište teško 17 kilograma. Deseci bambusovih nogu pokriveno je posebno dizajniranim plastičnim "stopalima" kako bi lopta zahvatila što veću površinu.

Na uređaju je načičkano dovoljno bambusovih nogu da lopta može uništiti četiri mine prije no što se prevrne. Tada se jednostavno uništene bambusove noge zamijene novima i lopta se nastavlja kotrljati minskim poljem.

Uređaj teži samo 70 kg, što znači da je dovoljno lagan da ga pokrene lahor vjetra ili poguranac ljudskom rukom.

Lopta je opremljena GPS jedinicom, dovoljno dobro skrivenom da izbjegne oštećenja koja bi mogla izazvati većina mina. To korisnicima omogućava da precizno mapiraju područja kojima je prošao Mine Kafon. Loptu želi usavršiti dodavanjem daljinskog upravljanja.

Dronom protiv mina

Ovo nije jedini uspješan Hassanijev projekt; europskim novcem lani je razvio tehnologiju za bespilotne letjelice (UAV) kojima se mine uklanjaju iz zraka.

Hassanijevom Mine Kafon Dronu predviđaju svjetlu budućnost
Hassanijevom Mine Kafon Dronu predviđaju svjetlu budućnost

Dron je kompatibilan sa zemaljskom postajom, posebno dizajniranom za platformu Mine Kafon Drone. U nju je ugrađena aplikacija za bespilotnu letjelicu Destiny koja je odmah spremna za akciju.