Sonos Roam - Najpametniji prijenosni zvučnik na svijetu

Čuveni Sonos upravo je predstavio svoj najmanji i najjeftiniji zvučnik, prigodno ga nazvavši – Roam. Riječ je o bežičnom zvučniku s ugrađenom baterijom, koji glazbu može reproducirati putem Bluetootha, ali također će se spojiti na vaš kućni Wi-Fi i time dobiti preko nekoliko sjajnih mogućnosti

Davor Šuštić četvrtak, 8. travnja 2021. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Povezivost Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth 5.0 (SBC, AAC)
Dimenzije i masa 168 x 62 x 60 mm, 430 grama
Jamstvo 2 godine

Dva su načina na koji možemo promatrati Sonos Roam, novi prijenosni zvučnik tvrtke koja se u stranice povijesti upisala kao jedan od pionira i još uvijek ponajboljih proizvođača zvučničkih multiroom sustava. Riječ je o prijenosnom, izrazito kompaktnom i neobično robusnom Bluetooth zvučniku, ali istovremeno i zvučniku koji vam kod kuće neće stajati u ladici ili ruksaku, već ćete htjeti da bude na nekom proizvoljnom mjestu, uvijek spreman za korištenje – zbog njegove sposobnosti da postane dio Sonosovog multiroom sustava.

Roam se može koristiti u uspravnom i polegnutom položaju. Na jednoj plohi "trokuta" ima četiri gumene nožice
Roam se može koristiti u uspravnom i polegnutom položaju. Na jednoj plohi "trokuta" ima četiri gumene nožice

Naime, osim Bluetootha, Roam posjeduje bežičnu mrežnu karticu (802.11ac), pomoću koje će se spojiti na kućni Wi-Fi i ponašati se poput bilo kojeg drugog Sonosovog bežičnog zvučnika. To znači da ćete ga uredno vidjeti u mobilnoj aplikaciji Sonos S2 i na njega s lakoćom puštati glazbu sa svih podržanih glazbenih servisa (Deezer, Spotify, YouTube Music, TuneIn Radio, Bandcamp, SoundCloud i brojni drugi), ili s vašeg Plex servera odnosno mrežno dijeljenog glazbenog direktorija. Također ćete ga jednostavno grupirati s drugim Sonosovim zvučnicima u vašem domu te određivati hoće li oni reproducirati istu glazbu, ili će svaki svirati "za sebe". Naravno, Sonosovi uređaji podržavaju Spotify Connect, stoga ćete Roam (i sve druge tvrtkine zvučnike) vidjeti na listi dostupnih uređaja za reprodukciju glazbe unutar Spotifyjeve službene aplikacije. Isto vrijedi za Tidal.

Uredno, lako, jednostavno – odabir ovih riječi za opisivanje načina korištenja Roama nije slučajan. Iskustvo korištenja Sonosove kombinacije hardvera (zvučnika) i pripadajuće mobilne aplikacije ne može se dočarati nikako drugačije. Sve zajedno naprosto – radi. Baš nijednom se nismo zatekli u situaciji da aplikacija Sonos S2 ne uspijeva prepoznati Roam, da neki integrirani glazbeni servis odbija pretražiti upisanog izvođača, album ili pjesmu, da ne možemo pristupiti postavkama zvučnika, ili da ga ne uspijevamo upariti s drugim Sonosovim bežičnim zvučnikom koji nam se našao pri ruci, većim modelom Play 5.

Grupiranje različitih zvučnika, ako je uopće izvedivo, kod mnogih je konkurentskih multiroom sustava nezgrapno. U Sonosovom slučaju funkcionira tako da u službenoj aplikaciji otvorite pjesmu koja trenutačno svira i pritisnete tipku pored klizača za glasnoću. Smjesta se otvara lista svih Sonosovih zvučnika u vašoj kućnoj mreži, nakon čega vam preostaje staviti kvačice pored onih na kojima želite da pjesma svira i pritisnuti tipku "Done". To je doslovce sve; glazba istog trenutka počinje svirati na svim odabranim zvučnicima, odnosno prestaje svirati na onima s kojih ste maknuli kvačicu. Pritiskom tipke za glasnoću na mobitelu otvorit ćete klizače za namještanje glasnoće na svakom pojedinom zvučniku na kojem svira odabrana glazba. Također je moguće promijeniti glasnoću čitave "grupe" – svih maločas grupiranih zvučnika istovremeno.

Kad je Roam umrežen putem Wi-Fi-ja, podržana je i reprodukcija glazbe putem AirPlaya 2.

U smislu pouzdanosti i predvidljivosti u svakodnevnom radu, Sonosov multiroom oduševljava, a onda to automatski vrijedi i za maleni Roam, nakon što ga učinimo dijelom takvog sustava.

Zvuk izlazi iz metalne mrežice, a ispod nje se nalaze ovalni bas-srednjetonac, visokotonac te dva digitalna pojačala klase H
Zvuk izlazi iz metalne mrežice, a ispod nje se nalaze ovalni bas-srednjetonac, visokotonac te dva digitalna pojačala klase H

No ne radi se tu samo o pouzdanosti; Sonosova aplikacija ima nekolicinu drugih trikova. Najbolji od njih zacijelo je istovremeno pretraživanje sadržaja u svim povezanim servisima. Naime, umjesto da nekog izvođača, album ili pjesmu odvojeno tražite u Deezeru, Spotifyju ili nekom trećem servisu, iskoristit ćete Sonosovu univerzalnu tražilicu i sve ih pretražiti odjednom te rezultate dobiti prikazane na jednom mjestu, grupirane prema konkretnom servisu.

Žično i bežično

Kako bi se koristio na opisan način, Roam ne smije biti isključen, već ga valja držati u stanju pripravnosti. Premda Sonos tvrdi da baterija u stand-byju može potrajati 10 dana, što nam govori da ju samo stanje pripravnosti neće brzo isprazniti, ali valja imati na umu da autonomija zvučnika iznosi desetak sati, a u slučaju vrlo glasnog slušanja i koji sat manje. S tim na umu, ako ćete ga kod kuće htjeti koristiti kao dio Sonosovog multiroom sustava, poželjno je da ga spojite na napajanje. U te svrhe može se iskoristiti stražnji USB-C konektor (USB-C kabel je priložen, ali adapter nije), a još je praktičnije postaviti zvučnik na bilo koji Qi bežični punjač, koji će nas lišiti potrebe za uštekavanjem kabela. Sonos nudi i vlastitu bazu za bežično punjenje, na koju se zvučnik fiksira pomoću magneta. Dotična nije priložena u paketu kojeg smo testirali, ali je dio kompleta Roam & Wireless Charger Set, koji je 50 eura skuplji od "golog" zvučnika.

Roam se može puniti žično, putem USB-C konektora, ali i bežično. Dovoljno ga je položiti na bilo koji Qi bežični punjač, a jedan takav, posebno prilagođen obliku zvučnika, nudi sam Sonos
Roam se može puniti žično, putem USB-C konektora, ali i bežično. Dovoljno ga je položiti na bilo koji Qi bežični punjač, a jedan takav, posebno prilagođen obliku zvučnika, nudi sam Sonos

Brzina bežičnog punjenja otprilike je upola manja od žičnog, a žično traje oko sat i pol, premda ovisi o izlaznoj snazi punjača u koji ćete spojiti priloženi kabel.

Jedna iritantnost vezana uz punjenje: u slučaju da se baterija zvučnika posve isprazni, on se, iz nepoznatog razloga, ne da uključiti dok se baterija ne napuni na 10%. To će potrajati petnaestak minuta i u tom periodu Roam biva posve neupotrebljiv. Nakon što dosegne tih 10% kapaciteta, zvučnik se uključuje te započinje radosno svirati, istovremeno se puneći.

Stanje baterije u svakom trenutku moguće je provjeriti putem aplikacije Sonos S2, gdje je preostali kapacitet izražen u točnom postotnom iznosu.

Radi i bez Wi-Fi-ja

U slučaju da Roam ne uspijeva detektirati poznatu bežičnu mrežu i spojiti se na nju, što znači da se ne nalazite kod kuće, pritiskom na njegovu stražnju tipku aktivirat ćete Bluetooth način rada. U tom se slučaju ponaša poput bilo kojeg drugog Bluetooth zvučnika. Otvorit ćete Bluetooth postavke vašeg mobitela, upariti ga s Roamom (ovo je potrebno izvršiti samo jednom, kod prvog spajanja) i tada će zvučnik svirati sve što puštate na mobitelu. Nažalost, nije ga moguće koristiti za obavljanje telefonskih razgovora. Iako posjeduje mikrofon, koji uredno prepoznaje glasovne naredbe (Amazon Alexa, Google Assistant) u zemljama gdje su te usluge dostupne, Roam odbija funkcionirati kao speakerphone. U vremenima kad je potreba za telekonferencijama veća nego ikad, to smatramo propuštenom prilikom.

U slučaju da se nađe izvan dometa poznate Wi-Fi mreže, Roam se prebacuje u Bluetooth način rada. Tada gubi velik dio svojih sposobnosti te se ponaša mnogo sličnije "običnim" Bluetooth zvučnicima
U slučaju da se nađe izvan dometa poznate Wi-Fi mreže, Roam se prebacuje u Bluetooth način rada. Tada gubi velik dio svojih sposobnosti te se ponaša mnogo sličnije "običnim" Bluetooth zvučnicima

U Bluetooth načinu rada Roam gubi velik dio svoje funkcionalnosti. Glazbu više nije moguće puštati putem Sonosove aplikacije, već isključivo iz aplikacija glazbenih servisa koje želite koristiti. Ne možete ga grupirati s drugim Sonosovim zvučnicima te čak ni upariti u stereo par s drugim Roamom, što je izvedivo kad su dva Roama spojena na Wi-Fi. Ipak, još uvijek zadržava sve uobičajene funkcije "običnih" Bluetooth zvučnika, stoga mu to ne možemo uzeti za zlo.

Kvaliteta izrade Sonos Roama izvrsna je. Njegovo čvrsto, plastično kućište i prednja metalna mrežica s lakoćom će izdržati godine torture i svakodnevnog prenošenja. Zvučnik nosi IP67 rejting otpornosti na prašinu i tekućine, što znači da će uredno raditi nakon polusatnog potapanja u vodu. Nađete li se pored bazena i Roam nekako završi na njegovom dnu – ništa zato. U kutiji se isporučuje platnena futrola, koja će učinkovito spriječiti ogrebotine kućišta prilikom guranja Roama u nakrcani ruksak.

Zvučnik je dostupan u crnoj i bijeloj izvedbi
Zvučnik je dostupan u crnoj i bijeloj izvedbi

Fizički gabariti zvučnika iznose 168 x 62 x 60 milimetara, što ga čini za nijansu manjim od vjerojatno najpopularnijeg konkurenta, JBL-ovog modela Flip 5. Međutim, za razliku od Flipa, nije posve cilindričnog oblika, već je "trokutast". Zvuk ne odašilje u svim smjerovima, već on izlazi iz metalne mrežice na prednjoj strani zvučnika.

Roam se može koristiti u uspravnom ili polegnutom položaju. Kad ga polegnemo (na jednoj plohi "trokuta" nalaze se četiri gumene nožice, stoga je očito koja strana naliježe na radnu površinu), zvučničke jedinice bivaju usmjerene prema gore. Očita namjera jest da na taj način preciznije naciljaju naše uši u situaciji kad sjedimo, a Roam se nalazi na stolu ispred nas.

Odozgo (ili na lijevom boku, kad je zvučnik polegnut) smještene su tipke za upravljanje zvučnikom. Riječ je o fizičkim tipkama, preko kojih je prevučena mekana guma
Odozgo (ili na lijevom boku, kad je zvučnik polegnut) smještene su tipke za upravljanje zvučnikom. Riječ je o fizičkim tipkama, preko kojih je prevučena mekana guma

U većini drugih situacija prirodnije ga je držati u uspravnom položaju, jer je tako lakše koristiti kontrole na njegovoj gornjoj strani (ili lijevoj, kad je polegnut). Tu se nalaze fizičke tipke za namještanje glasnoće zvuka, aktivaciju i deaktivaciju mikrofona, kao i višefunkcijska tipka, namijenjena puštanju i pauziranju glazbe, prebacivanju na sljedeću pjesmu (dvostruki pritisak), vraćanju na prethodnu (trostruki) te grupiranje ili prebacivanje glazbe na druge kompatibilne Sonosve zvučnike (pritisak i držanje).

Prilagođavanje okolini

Za reprodukciju zvuka Sonos Roam koristi dva digitalna pojačala klase H, koja upravljaju ovalnom bas-srednjetonskom jedinicom i malenim visokotoncem. Kvaliteta zvuka je vrlo solidna, s obzirom na vrlo kompaktne gabarite zvučnika. Ni u kojem pogledu ne treba očekivati čuda, jer visokokvalitetan zvuk iziskuje fizički prostor, kojeg Roam jednostavno ne nudi. Premda definitivno ne može postići spomena vrijednu širinu zvuka, Roam uspijeva biti glasan, lišen distorzija, sa zadovoljavajuće bogatim i udarnim basom te čistim vokalima. Kad je zvučnik spojen na kućni Wi-Fi, u aplikaciji Sonos S2 pronaći ćete ekvilizator, pomoću kojeg mu možete dodati basa i visokih frekvencija (+12 dB) te uključiti funkciju Loudness, koja će naglasiti duboke i visoke frekvencije kod tišeg slušanja, što svakako preporučamo da učinite. Bas smo preferirali držati na +6 dB, kako bismo ga učinili još malo mesnatijim.

Roam je također opremljen tehnologijom Automatic Trueplay, koja koristi ugrađene mikrofone kako bi "skenirala" okolinu zvučnika i optimizirala njegovu frekvencijsku krivulju. Primjerice, ako ga ubacite u skučeni prostor, gdje bi bas mogao uzrokovati vibracije i tutnjavu, Automatic Trueplay će ga pripitomiti i zadržati čistoću zvuka. Za razliku ekvilizatora, Automatic Trueplay dostupan je i kad se glazba reproducira putem Bluetootha. Od Bluetooth kodeka, podržani su samo najosnovniji: SBC i AAC. Doduše, Sonos Roam ionako nema performanse kod kojih bi beneficije naprednijih Bluetooth kodeka bile čujne.

IP67 certifikat otpornosti na prašinu i tekućine znači da se Roam može bez posljedica potopiti na dubinu od jednog metra i tamo boraviti pola sata
IP67 certifikat otpornosti na prašinu i tekućine znači da se Roam može bez posljedica potopiti na dubinu od jednog metra i tamo boraviti pola sata

Što zaključiti? Ako posjedujete makar jedan Sonosov zvučnik i u potrazi ste za dodatnim, prijenosnim zvučnikom, Roam bi vam očito trebao biti prvi (i jedini) izbor, zbog zaista izvanredne integracije u Sonosov multiroom sustav i brojnih naprednih mogućnosti koje ćete time dobiti. Isto vrijedi za slučaj da tražite terenski zvučnik, koji će se redovito koristiti i kad se vratite kući; zbog svoje Wi-Fi povezivosti i mogućnosti reprodukcije glazbe kroz izvrsnu aplikaciju Sonos S2, Roam se sjajno snalazi u takvom načinu primjene. No za kupce koji žele "samo" Bluetooth zvučnik, Roamova cijena od 180 eura je vrlo visoka, osobito kad uzmemo u obzir da se za isti novac mogu dobiti dva JBL-ova Flipa 5, ili jedan Charge 5, koji je fizički veći, akustički osjetno moćniji i baterijski znatno izdržljiviji. S tim na umu – uvjetna preporuka.

Sonos Roam

  • Izvanredna integracija u Sonosov multiroom sustav, zahvaljujući Wi-Fi povezivosti
  • Odlična kvaliteta izrade
  • IP67 rejting otpornosti na prašinu i vodu
  • Automatski prebačaj u Bluetooth način rada kad je izvan kućne mreže
  • Žično i bežično punjenje
  • Vrlo dobre kontrole
  • Izvrsna mobilna aplikacija Sonos S2
  • Neki konkurenti nude izdržljiviju bateriju (i nižu cijenu)
  • Ne funkcionira kao speakerphone
  • Preskup za kupce koji traže "samo" Bluetooth zvučnik
Izrada 10
Zvuk 7
Baterija 6
Mogućnosti 10
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 179 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sonos
Bug 342 svibanj 2021.