White Shark Hector - Nije za brzinu, ali malo košta

White Sharkov novi miš igrač je s dva lica, jednim iznimno lijepim, umiljatim i dragim, te drugim, koje krije podle namjere da nam naškodi kad ne treba – u kritičnim trenucima

Daniel Lučić petak, 30. travnja 2021. u 00:00
Specifikacije
Tip senzora Optički, Sunplusa 6651 (6.400 DPI)
Dimenzije 123 x 71 x 44 mm
Masa 85 g (bez kabela)
Broj tipki 5
Vrsta priključka USB
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Okrugli stol tvrtke White Shark polako se ispunjava vitezovima. Posljednji oklopljeni junak u nizu koji je za njega sjeo jest Hector. Ovaj miš u slobodnoj prodaji košta samo 120 kuna. Za taj novac, iako kad je kvaliteta izrade u pitanju, nudi više nego što bismo očekivali, za skupljim konkurentima kaska upravo tamo gdje je očekivano – u performansama.

Vrlo očito inspiriran konkurencijom, White Shark Hector iznimno je udoban i kvalitetno napravljen miš, koji u rukama djeluje skuplji nego što zapravo jest
Vrlo očito inspiriran konkurencijom, White Shark Hector iznimno je udoban i kvalitetno napravljen miš, koji u rukama djeluje skuplji nego što zapravo jest

White Shark Hector relativno je velik miš prepoznatljiva lica. Naime, njegovo kućište neodoljivo podsjeća na Razerov popularni model Deathadder. To nije loša stvar, dapače. Ergonomski oblik Hectora čini vrlo udobnim u ruci, a tome pridonosi i masa od svega 85 grama, bez kabela. Upravo zbog mase, miša je moguće držati na bilo koji način, no zbog dimenzija najugodnije ga se ipak koristi kad na njega naslonimo čitav dlan. Miš ima dobro postavljen centar mase, u šaci stoji stabilno čak i kad ga podižemo s podloge, a po podlozi klizi bez velikog otpora zahvaljujući malim, ali učinkovitim teflonskim nožicama. Stabilnosti u ruci pridonose i gumirani gripovi koji se nalaze s lijeve i desne strane. 

Tijelo miša obojeno je mat crnom bojom, a gornja mu je maska gumirana, te pod prstima djeluje vrlo dobro. Taj premaz smanjuje znojenje, i zbog njega miš ostavlja dojam znatno skupljeg uređaja. Od ukrasnih detalja, miš ima tek osvijetljeni amblem brenda na leđima i transparentne rubove kotačića. 

Gumeni gripovi na bočnim stranicama osiguravaju da miš u rukama ostaje stabilan, bez obzira na to kako ga držimo
Gumeni gripovi na bočnim stranicama osiguravaju da miš u rukama ostaje stabilan, bez obzira na to kako ga držimo

Osim tri uobičajene tipke (lijeva, desna i kotačić), na mišu se nalaze tek dvije bočne tipke standardnih funkcija, te dodatna tipka za podešavanje osjetljivosti miša u hodu, koja se nalazi na donjoj strani. Smještaj te tipke pomalo je neobičan, što je čini nepraktičnom za korištenje u letu. Svim navedenim tipkama, osim one za mijenjanje DPI-ja, funkciju je moguće promijeniti u jednostavnom, ali bogatom driveru, koji omogućuje i podešavanje uzorka ponašanja i intenziteta osvjetljenja amblema, snimanje makro naredbi, podešavanje korisničkih profila i podešavanje parametara senzora. Potonji uključuju podešavanje šest razina osjetljivosti, u koracima od 200, podešavanje polling ratea i sličnog.

Čak i ako mu ne znate cijenu, činjenicu da se radi o niskobudžetnom mišu prepoznat ćete prema performansama u brzim igrama
Čak i ako mu ne znate cijenu, činjenicu da se radi o niskobudžetnom mišu prepoznat ćete prema performansama u brzim igrama

U Hectorovoj unutrašnjosti nalazi se optički senzor Sunplusa 6651, maksimalne razlučivosti od 6.400 DPI. Taj se senzor može pronaći na brojnim miševima nižeg cjenovnog razreda, a karakteriziraju ga solidne performanse u sporijim aktivnostima i prilično loše performanse u brzim igrama. Konkretno, deklarirana brzina pokreta koju senzor može pratiti, prilično je niskih 66 IPS (oko 1,68 m/s). U praksi, pokazuje se da već na 1,5 m/s senzor prestaje ispravno pratiti pokrete. Istodobno, pri bržim pokretima, ni ubrzanje ne prati dobro, pa mu testovi u alatu Mouse Tester ne idu u prilog. To vrijedi ako miša koristimo za brže aktivnosti, poput igranja pucačkih igara, i to na niskim osjetljivostima senzora. U igrama koje pripadaju žanru RPG-ova ili strategija, miš se ponaša dobro. Test u Paintu otkriva kako senzor ima izražen smoothing na višim osjetljivostima, a eventualni jittering zbog toga nije prisutan.

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša White Shark Hector pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

White Shark Hector na svim frekvencijama ostvaruje vrlo dobre rezultate, a na osvježavanju od 500 Hz i gotovo savršene. Minimalne nepravilnosti na ostalim postavkama ne mogu se primijetiti u radu.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s. 

Iz priloženih grafikona razvidno je da senzor ima ozbiljne probleme s brzinama većim od 1,5 m/s. Moramo biti pošteni i reći kako se radi o senzoru koji prema deklaraciji može prepoznati upravo takve brzine, no istovremeno valja naglasiti kako takvim senzorima nije mjesto u gejmerskim miševima. Osim toga, čak i pri sporijim pomacima senzor pokazuje određene nepravilnosti, iako je malo vjerojatno da će one biti primjetne u svakodnevnom radu.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida.

Očekivano nakon rezultata u testu brzine, testovi ubrzanja s Hectorom prolaze neslavno. Miš lako i brzo gubi kontakt s podlogom, pa veća ubrzanja nije sposoban pratiti.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Hector u ovom testu pokazuje vrlo očite znakove smoothinga, koji su u većoj ili manjoj mjeri vidljivi na svim postavkama osjetljivosti.

Zaključak

Slabijim performansama usprkos, Hector je zanimljiv miš. To duguje niskoj cijeni i dobroj kvaliteti izrade. Ne bismo ga preporučili za igranje pucačina ili ako često radite brze pomake, no ako igrate strateške igre i ne trebate veći broj tipki, a tražite nešto bolje od generičkih miševa iz trgovačkih centara, nemamo ništa protiv.

White Shark Hector

  • Kvalitetna izrada i završna obrada
  • Dobro postavljeno središte mase
  • Cijena
  • Senzor nije sposoban pratiti brze pomake
Izrada 9
Ergonomija 9
Performanse 3
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 6
Cijena 120 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Šmit Electronic
Bug 342 svibanj 2021.