ASUS ROG Gladius III - Gejmerski miš sa zamjenjivim prekidačima

Nova verzija Asusova popularnog miša Gladius donosi nove značajke, među kojima se ističe mogućnost jednostavne zamjene mikroprekidača pod glavnim tipkama

Daniel Lučić srijeda, 28. travnja 2021. u 09:35
Specifikacije
Tip senzora Optički, PMW 3370 (19.000 DPI)
Dimenzije 120 x 64 x 40 mm
Masa 79 g (bez kabela) 
Broj tipki 6
Vrsta priključka USB
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Na ovogodišnjem CES-u ASUS je u moru novih uređaja predstavio i jedan koji nam je, kao zaljubljenicima u pucačke igre, odmah zapeo za oko. Radi se o trećoj generaciji njihova odličnog igraćeg miša Gladius, koja donosi manju masu, prilagođenu ergonomiju i niz novih tehnologija, uključujući mogućnost lake zamjene mikroprekidača.

Iako je razmjerno velik, miša je moguće ugodno koristiti i držati na sva tri uobičajena načina – vršcima prstiju, zgrčenim prstima ili punom šakom
Iako je razmjerno velik, miša je moguće ugodno koristiti i držati na sva tri uobičajena načina – vršcima prstiju, zgrčenim prstima ili punom šakom

ASUS ROG Gladius III u slobodnoj prodaji košta oko 80 eura. Za taj novac dobiva se razmjerno velik miš, prilagođen dešnjacima. Proizvođač je pri dizajniranju ovog miša posebnu pozornost posvetio ergonomiji, pa Gladius III izgleda drastično drugačije od svojih prethodnika. Prethodne dvije verzije bile su namijenjene igračima koji na miševe naslanjaju dlanove, a Gladius III podjednako je lako koristiti na sva tri načina – stilovima držanja palm, claw ili fingertip. To možemo zahvaliti relativno maloj masi (pogotovo s obzirom na dimenzije) od 79 grama bez kabela, odlično podešenom centru mase, te nakošenim i hrapavim bočnim stranicama koje osiguravaju dovoljno trenja da miš ni u kojoj situaciji ne bježi iz šaka.

Obnovljeni ergonomski oblik vrlo je ugodan, a u kombinaciji s razmjerno malom masom, ovaj miš u šakama djeluje odlično
Obnovljeni ergonomski oblik vrlo je ugodan, a u kombinaciji s razmjerno malom masom, ovaj miš u šakama djeluje odlično

Kućište miša pod prstima djeluje prilično jeftino, prije svega jer je u potpunosti načinjeno od plastike i nema gumiranih dijelova. Ipak, vrlo je čvrsto, i razvidno je kako je proizvođač pazio na svaki detalj. Koliko god ga pritiskali i tresli, miš ne proizvodi neželjene zvukove. Također, svoj plastici usprkos, miš je oku ugodan. Obojen je mat crnom bojom, na kojoj se ističe nekoliko osvijetljenih detalja, poput transparentnog kotačića, velikog amblema na leđima miša, te lijevom bočnom stranicom ukrašenom dijagonalnim linijama teksta s nazivom modela, iz kojeg se nazire osvjetljenje. Oku je ugodan i kabel presvučen mekom tkaninom. Jedan od onih poput vezice za cipele, koji ne pruža otpor i nudi nam iskustvo najsličnije korištenju bežičnog miša. Ugodnom korištenju pridonose i vrlo dobre teflonske nožice, koje zbog vrlo malenog trenja, kao da lebde po svim vrstama podloga, a posebno onim krpenim.

Pored tri osnovne tipke, na ovom mišu nalaze se tek dvije bočne tipke, jedna dodatna tipka smještena izravno ispod kotačića, te tipka za promjenu korisničkih profila koja se, pomalo nelogično, nalazi na podnožju miša, što je čini prilično nezgodnom za korištenje. Svim je tipkama, osim ove na donjoj strani miša, funkciju moguće promijeniti u Asusovom driveru ROG Armoury Crate. Taj softver lako je koristiti, a omogućuje nam da se igramo osvjetljenjem i postavkama senzora, te odradimo kalibraciju podloge i udaljenosti na kojoj senzor prati podlogu, odnosno da odaberemo neki od ponuđenih tvorničkih kalibracija.

Elegantno ukrašena lijeva bočna stranica ima nekoliko dijagonalnih linija s osvijetljenim tekstom, koji ispisuje ime modela
Elegantno ukrašena lijeva bočna stranica ima nekoliko dijagonalnih linija s osvijetljenim tekstom, koji ispisuje ime modela

Najveće zanimljivosti ovog miša nalaze se pod haubom. Tamo se nalazi takozvani Push-Fit Switch Socket. Radi se o sustavu koji omogućuje laku zamjenu mikroprekidača s bilo kojim 3-pinskim modelom, ali i novim 5-pinskim optičkim modelima. U paketu s mišem stiže par alternativnih prekidača otprilike jednakog osjećaja i performansi, koji će najbolje poslužiti jednom kad originalni odu u vječna lovišta.

Za detekciju pokreta na ovom mišu zadužen je novi optički senzor PMW 3370, maksimalne razlučivosti od 19.000 DPI, posebno konfiguriran prema Asusovim zahtjevima. Veza s računalom vrlo je stabilna na svim postavkama, no senzor pokazuje male nepravilnosti pri naglim ubrzanjima i usporavanjima, iako one nisu jako izražene u svakodnevnom radu. Ipak, voljeli bismo da ih nema. Tragovi umjetnog zaglađivanja pokreta ne postoje, a jittering se pojavljuje tek na razlučivostima višim od 10.000 DPI.

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša ASUS ROG Gladius III pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

ASUS ROG Gladius III na svim dostupnim frekvencijama ostvaruje vrlo dobre rezultate. Minimalne nepravilnosti nemoguće je osjetiti u radu, čak ni kad je miš postavljen na 1.000 Hz, kad se pojavljuju najznačajnija, ali i dalje zanemariva odstupanja.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s. 

Iz rezultata je razvidno kako senzor ovog miša ima određene probleme s praćenjem brzih pomaka. Kontakt s podlogom neočekivano se gubi na brzini od otprilike 3 m/s, što je loš rezultat za sve osim senzora u gejmerskim miševima najnižeg cjenovnog razreda. Greške se pojavljuju na svim postavkama osjetljivosti i svim postavkama osvježenja.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida.

Nažalost, novi senzor Gladiusa III i ovdje pokazuje određene, iako manje nepravilnosti. One su sasvim sigurno povezane s ranije spomenutim nepravilnostima u praćenju brzine, budući da su zabilježene istovremeno.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Gladius III ovaj test je prošao dobro. Senzor ne pokazuje znakove smoothinga, a minimalni jittering može se primijetiti tek na vrlo visokim razlučivostima senzora, na kojima je izgledno da za mikro pomake miša može biti odgovorna i nemirna ruka.

Zaključak

ASUS ROG Gladius III nije loš miš. Vjerujemo da ima budućnost, no istovremeno se nadamo da će štucanja u performansama senzora biti ispravljena u idućoj nadogradnji firmwarea. Dotad, mišu možemo pohvaliti samo kvalitetu izrade, elegantan dizajn i ergonomiju, te dodatke poput obnovljenog drivera i sustava za zamjenu mikroprekidača.

ASUS ROG Gladius III

  • Odlična kvaliteta izrade
  • Kabel
  • Elegantan dizajn
  • Zamjenjivi mikroprekidači
  • Opcije drivera
  • Senzor voli zaštucati pri većim brzinama
Izrada 10
Ergonomija 9
Performanse 6
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 80 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 342 svibanj 2021.