Chrome u verziji 91 navodno brži u prikazu stranica za 23%

Unaprjeđenja koja su uvedena u algoritme za interpretiranje JavaScripta uštedjet će, kaže Google, veliku količinu procesorskog vremena svim korisnicima njihovog internetskog preglednika Chrome

Sandro Vrbanus subota, 29. svibnja 2021. u 14:43

Google je protekloga utorka u javnu distribuciju pustio najnoviju nadogradnju svojeg internetskog preglednika Chrome, najpopularnijeg preglednika na svijetu. Istaknuli su tom prigodom kako je ova verzija posvećena prije svega brzini rada, a ona je sada povećana za čak do 23% u odnosu na ranije verzije.

Štedi 17 godina – svakog dana

Tajna leži u nadogradnji V8 JavaScript kompajlera, ključnog dijela Chromeovog enginea za izvođenje JavaScripta, sveprisutnog sastavnog dijela gotovo svake web stranice. V8 engine, kažu iz Googlea, svakoga dana u svijetu potroši više od 78 godina procesorskog vremena izvršavajući JavaScript kod s weba. Najnovijim ubrzanjem, koje prema njihovim mjerenjima iznosi 23%, tako je ostvarena dnevna ušteda od čak 17 godina procesorskog vremena.

Ovo je postignuto, pojašnjavaju na Chromium blogu, uvođenjem nove komponente u V8 engine. Ona se naziva Sparkplug, i balansira između dvije dosadašnje razine kompajlera, Ignitiona i Turofana. Cilj Ignitiona je brzo započeti izvršavanje JavaScripta, dok Turbofan ima bolje performanse ali "sporije pali". Sparkplug, smješten negdje u sredini između ova dva sloja, preuzima najbolje od oba – brz je i u pokretanju i u izvedbi. Kako je to postignuto s tehničke strane, opisano je ovdje.

Drugo unaprjeđenje koje dovodi do bržeg rada Chromea su kratki predinstalirani mehanizmi u V8 engineu koji poboljšavaju upravljanje memorijom i ubrzavaju izvedbu standardnih naredbi iz programskog koda. Ovaj detalj posebno se pokazao efikasnim na novim Appleovim procesorima M1. Tehnički detalji ovog sustava mogu se pronaći na ovom mjestu.

Ono što je bitno, jest da bi Chrome u verziji 91 trebao korisnicima donijeti brže i ugodnije pregledavanje web stranica (čime se nedavno pohvalio i Edge u Chromium verziji  91). Za naredne nadogradnje najavljuju još više poboljšanja performansi.

Ostale novitete u Chromeu 91 saželi su u ovom videu: