Ni iPhone ni iPad nisu imuni na sigurnosne propuste Meltdown i Spectre

Nakon što je ARM priznao da i njegove procesore pogađaju Meltdown i Spectre propusti, jasno je kako i dio Appleovih mobilnih uređaja podliježu njima

Stjepan Bilić petak, 5. siječnja 2018. u 07:00

Nedavna događanja oko sigurnosnih propusta Meltdown i Spectre pokazala su kako su brojni procesori tvrtki Intel, AMD i ARM, a preko njih i računala te ostali uređaji koji se na njima temelje podložni hakerskim napadima i krađi podataka na daljinu. Brže bolje, tvrtke rade na zakrpama koje će onemogućiti iskorištavanje pronađenih propusta.

Jedna od njih, tvrtka ARM objavila je na svojim stranicama koji su njihovi procesori podložni propustima upute kako aplicirati novo izdane zakrpe za njih. Radi se o procesorima Cortex-A8, Cortex-A9 i Cortex-A15.

Budući da se na njima temelje i neki od Appleovih A procesora jasno je kako ARM-ova dokumentacija sugerira kako ni brojni Appleovi mobilni uređaji nisu imuni na navedene sigurnosne propuste. Točnije u potencijalnom opasnosti su Appleovi uređaji koji su opremljeni s A4, A5, A5X i A6 procesorima.

Procesor A4 nalazi se u uređajima iPad (prve generacije), iPhone 4, iPod Touch (četvrte generacije) i Apple TV-u druge generacije. Na procesoru A5 temelje se uređaji iPad 2, iPad mini (prve generacije), iPhone 4S, Apple TV (treće generacije) i iPod Touch pete generacije. Appleov A5X procesor nalazi se samo unutar iPada treće generacije.

Appleov A6 procesor pogoni samo dva iPhonea (iPhone 5 i iPhone 5C) i ne nalazi se u drugim mobilim uređajima. ARM smatra kako nema mjesta panici jer je rizik od iskorištavanja ovih propusta na uređajima s njihovim procesorima malen.

Kako se Apple još uvijek drži po strani vezano uz ovu temu, postoji mogućnost da je navedene propuste potiho ispravio u prošlim izdanjima iOS-a, kao što je to slučaj s macOS-om za njihova desktop i prijenosna računala.