Kina šalje ljudsku posadu u svemir

Shenzhou-12, što na kineskom znači 'božanski brod“, predstavlja treću od ukupno 11 misija kojima Kina želi izgraditi svoju svemirsku postaju do sljedeće godine

Matej Markovinović četvrtak, 17. lipnja 2021. u 12:12

Kina ovog četvrtka u svemir šalje troje ljudi u letjelici Shenzhou-12 koja će biti lansirana iz Jiquana u sjeverozapadnoj provinciji Gansu. Ovo će tako biti prva kineska misija s ljudskom posadom u gotovo pet godina, prenosi Reuters.

Naime, posadu će činiti astronauti Nei Hiasheng, Liu Boming i Tang Hongbo, potvrdio je u srijedu dužnosnik Kineske svemirske agencije Ji Qiming. Dodaje da će misiju voditi Hiasheng, bivši pilot, koji je sa svojih 56 godina ujedno i najstariji kineski astronaut koji je otišao u svemir. Osim toga, sudjelovao je i u misiji Shenzhou-5 2003. godine i Shenzhou-10 2013. godine.

Budući da zakon Sjedinjenih Američkih Država zabranjuje NASA-i suradnju s Kinom, kineski su astronauti često bez iskustva, jer nemaju pristup Međunarodnoj svemirskoj postaji. Iz tog su razloga počeli s izgradnjom svoje svemirske postaje ove godine, kad su krajem travnja u orbitu lansirali Tianhe, prvi i najveći od ukupno tri modula, na kojem će tročlana posada boraviti tri mjeseca.

Unatoč pojedinim nemogućnostima, Kina i dalje do 2030. godine želi postati vodeća svemirska sila, pa su tako prošloga mjeseca prizemljili svoj rover Zhurong na Mars, a prije dvije godine su sletjeli na tamnu stranu Mjeseca. Kineski se rover, za sada, poprilično dobro snalazi na Crvenom planetu, sudeći po fotografijama koje često šalje.

Izvor: CNSA
Izvor: CNSA