Kina spustila svoj prvi rover na Mars

NASA-in rover Perserverance dobio je društvo. U sklopu prve kineske međuplanetarne misije Tianwen-1 na Mars je uspješno spušten njihov znanstveni rover Zhurong

Sandro Vrbanus subota, 15. svibnja 2021. u 11:24

U noći s petka na subotu po UTC vremenu Kina je postala tek druga nacija, nakon SAD-a, koja je uspješno spustila autonomni rover na površinu Marsa. Rover Zhurong lansiran je u sklopu misije Tianwen-1 23. srpnja prošle godine, kada je Kina, zajedno s SAD-om i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, iskoristila najnoviji vremenski "prozor" za efikasno lansiranje letjelica prema Marsu.

Prva međuplanetarna kineska svemirska letjelica u Marsovu je orbitu uspješno ušla 10. veljače, a odande je nakon tri mjeseca prema površini ispušten lander sa znanstvenim roverom. Rover Zhurong uspješno je sletio u dolinu Utopia Planitia (Utopijska ravnica) smještenu na sjevernoj polutci Marsa.

Robotski istraživač

Ovaj je rover nazvan prema drevnom kineskom bogu vatre. Teži oko 240 kilograma, otprilike kao raniji NASA-ini roveri Spirit i Opportunity. Misija bi mu trebala potrajati oko tri mjeseca, tijekom kojih će se kretati površinom Crvenog planeta, proučavati sastav tla i tragati za ledom.

Svojim će instrumentima moći snimati i do 100 metara u dubinu (pomoću ground-penetrating radara), ali i mjeriti magnetsko polje, meteorološke uvjete, te spektroskopskim uređajima analizirati sastav tla. Na roveru je postavljeno i nekoliko kamera – multispektralna, navigacijska i topografska. Tu je i laser kojim je moguće pogoditi stijene kako bi se detaljnije proučio njihov sastav.

Kineska svemirska agencija CNSA je, nažalost, mnogo tajanstvenija od NASA-e i prilično škrta kad je riječ o dijeljenju informacija s javnošću, pa za sada nemamo fotografija koje je njihov rover možda već snimio nakon slijetanja.