Kineski Zhurong poslao selfie usnimljen bežičnom kamerom

CNSA je izvijestila da su sve dosadašnje misije na Marsu izvršene glatko, baš kako je i planirano, a navode i da je oprema trenutno u dobrom stanju

Matej Markovinović subota, 12. lipnja 2021. u 12:21

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA), objavila je nove fotografije s površine Marse, koje im je poslao njihov rover nazvan po kineskom bogu vatre. Fotografija koja se ponajviše ističe među ostalima je selfie Zhuronga koji pozira pored svoje platforme za slijetanje, a usnimljena je malom bežičnom kamerom koju je postavio na površinu Crvenog planeta.

Osim toga, rover je fotografirao i platformu za slijetanje, pokazujući tako rampu po kojoj se spuštao da bi napravio svoje prve korake na Marsu, ali i kinesku zastavu te maskote za Zimske olimpijske igre u Pekingu. CNSA navodi da je na fotografiji vidljiv i „otisak Kine“ koji je Zhurong vješto ostavio sa svojih šest kotača na tlu Crvenog planeta.

Izvor: CNSA
Izvor: CNSA

Objavljena je i panorama koja vjerodostojno prikazuje dolinu Utopia Planitia, odnosno mjesto na koje je kineski rover uspješno sletio u sklopu Tianwen-1 misije.

Izvor: CNSA
Izvor: CNSA

Podsjećamo da će Zhurong u sljedećih tri mjeseca prikupljati uzorke stijena, provoditi analizu tla i atmosfere te fotografirati i prikupljati geografske podatke. Kineski je rover sletio na Mars prošloga mjeseca te je poslao i prve fotografije koje među ostalom prikazuju i njegova četiri solarna panela te komunikacijsku antenu.