Kina spustila sondu Chang'e 4 na stražnju stranu Mjeseca

Kineski svemirski program jutros je učinio nešto što ljudska rasa još nije uspjela – spustili su lunarni modul na stranu Zemljinog prirodnog satelita okrenutu od nas

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. siječnja 2019. u 11:52

Kineski svemirski program danas je obilježio još jedan povijesni dan u istraživanju svemira, bitan za cijelu ljudsku rasu. Po prvi puta jedna je ljudskom rukom izrađena svemirska sonda sletjela na stražnju stranu Mjeseca, onu koja se sa Zemlje nikada ne vidi. Sonda Chang'e 4 prvotno je trebala biti lansirana još 2015. godine, da bi u konačnici poletjela tek 7. prosinca prošle godine. U nekoliko je dana letjelica stigla do orbite Mjeseca, te u nju uspješno ušla 12. prosinca.

Od tada su trajale pripreme za spuštanje landera na površinu, što je u konačnici i obavljeno tijekom jutra. Na Mjesecu se sada nalaze dvije kineske sonde – lander Chang'e 3 spušten je na njegovu površinu 2013. godine, gdje prikuplja uzorke koje bi na Zemlju trebale vratiti misije Chang'e 5 i 6.

Zadatak landera Chang'e 4 primarno su znanstvena istraživanja ovog nebeskog tijela. Na udaljenoj strani Mjeseca sonda će mjeriti temperaturu, kemijski sastav stijena, ali će gledati i u vis. Tako će snimati Sunčevu koronu, proučavati kozmičko zračenje, te radioteleskopima proučavati razne dijelove neba. Ako ćete je tražiti na karti Mjeseca, sonda se nalazi u do sada neistraženom Južni pol-Aitkenovom bazenu, najvećem, najstarijem i najdubljem krateru na Mjesečevoj površini.

Lander koji je tamo spušten na površinu će ispustiti i rover mase oko 140 kilograma koji ima planirani vijek trajanja od najmanje tri mjeseca, tijekom kojih će kamerama, radarima i drugim senzorima detaljno istraživati okoliš. Nakon jutrošnjeg slijetanja Chang'e 4 je poslao, putem kineskog Mjesečevog satelita, i prvu fotografiju ovog predjela Mjeseca – tj. prvu koja je snimljena iz tako velike blizine.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 2990 Kupi