Otkriven asteroid s najkraćim orbitalnim periodom u Sunčevom sustavu

Prije deset dana astronomi iz čileanske zvjezdarnice Cerro Tololo otkrili su asteroid 2021 PH27, koji oko Sunca obiđe brže nego ijedan do sada otkriven objekt tog tipa, brži je samo Merkur

Sandro Vrbanus utorak, 24. kolovoza 2021. u 12:05

Instrument nazvan Dark Energy Camera, 570-megapikselna astronomska kamera postavljena u zvjezdarnici Cerro Tololo u Čileu, poslužio je za otkriće asteroida 2021 PH27. Ovaj asteroid nije pretjerano neobičnog oblika ili veličine, promjera je oko kilometra i smatra se da je nastao u glavnom asteroidnom pojasu Sunčevog sustava između Marsa i Jupitera, no od svih ga dosadašnjih izdvaja njegova putanja. Orbita mu je takva da njome zatvori puni krug oko Sunca za tek 113 zemaljskih dana.

Najbrži je to orbitalni period ikada zabilježen kod jednog asteroida u Sunčevom sustavu, a usporediv je tek s periodom planeta Merkura, koji svoj put oko Sunca prođe za 88 dana. Novootkriveni asteroid prilazi Suncu značajno bliže od Merkura, na oko 20 milijuna kilometara (Merkur ne dolazi bliže od 47 milijuna kilometara).

Brz i neobičan

Zbog ovakve neobične orbite i vrlo bliskih susreta s našom matičnom zvijezdom, 2021 PH27 je nebesko tijelo koje osjeća najveće u Sunčevom sustavu poznate relativističke efekte koje predviđa opća teorija relativnosti, nastale uslijed snažnog utjecaja Sunčeve gravitacije. Inklinacija orbite mu je prilično visokih 32°, a pretpostavlja se da je orbita sama po sebi vrlo nestabilna. Astronomi predviđaju da bi kroz nekoliko milijuna godina sudbina 2021 PH27 mogla biti ili sudar s Merkurom ili Venerom, zabijanje u Sunce ili izbacivanje iz unutarnjeg Sunčevog sustava.

Neobična orbita 2021 PH27 (CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva)
Neobična orbita 2021 PH27 (CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva)

Kada je u svojem perihelu, ovaj se asteroid može zagrijati do čak 500°C. Svi ovi podaci dobiveni su prvim promatranjima u proteklim danima. Asteroid je sada u fazi solarne konjunkcije, odnosno iz naše je perspektive otišao iza Sunca pa je daljnje proučavanje trenutačno nemoguće. Kada se ponovno pojavi u našem vidnom polju, početkom sljedeće godine, znanstvenici će mu dodatno izmjeriti putanju te nadjenuti i službeno ime.

Ovaj je objekt bitan za proučavanje cijele klase asteroida unutarnjeg Sunčevog sustav, pogotovo onih kojima su orbite unutar Zemljine i Venerine. Znanstvenici se nadaju dobiti dodatni uvid u sastav ovakvih asteroida – naime, upravo takva nebeska tijela najveća su opasnost za Zemlju pa je bitno doznati što više o njima kako bismo se, zatreba li, od njih mogli obraniti.