Tech milijarderi ulažu u usporavanje starenja i vječni život

Novi izazovi poput svemirskih letova očito više nisu dovoljni, pa bogataši iz Silicijske doline sada osnivaju kompaniju kojoj je cilj otključati tajne starenja i, ako je ikako moguće, usporiti ga ili zaustaviti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. rujna 2021. u 13:32

U Silicijskoj dolini prošloga listopada pokrenuta je tajnovita inicijativa kojom nekolicina milijardera pokušava okupiti tim znanstvenika kako bi izrodili revolucionarne tehnologije i znanstvena postignuća, sve s jednim ciljem: usporiti starenje. Inicijalni sastanak, na kojem je pokrenuta ova inicijativa i osnovana kompanija Altos Labs, u svojoj je vili organizirao glavni pokretač ideje, tech poduzetnik i milijarder Yuri Milner, a bio je tamo i Jeff Bezos, piše MIT Technology Review.

Za Milnera ovaj projekt nije ništa neobično, jer on svoje bogatstvo već ulaže u neobične i vrlo ambiciozne znanstvene projekte kroz zakladu Breakthrough. Nije neobično niti da mu je partner upravo Jeff Bezos, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu koji odnedavno više operativno ne vodi Amazon, već se bavi svemirskim letovima i drugim "hobijima". Altos Labs okuplja i vrhunske znanstvenike iz područja biologije i genetike, a vjerojatno još ponekog tajanstvenog milijardera koji u njega ulaže.

Biološko reprogramiranje

Kako doznaje spomenuti portal, Altos Labs već je pokrenuo svoje podružnice u Silicijskoj dolini u San Diegu, ali i u britanskom Cambridgeu te u Japanu. Trenutačno se bave regrutiranjem talenata, primarno istaknutih znanstvenika i istraživača s cijenjenih sveučilišta, nudeći im obilne plaće (preko milijun dolara godišnje), obećanje da će moći imati potpuno odriješene ruke za provođenje istraživanja i gotovo neograničeno financiranje. Primarni cilj tih istraživanja trebalo bi biti proučavanje procesa starenja u stanicama te usporavanje, zaustavljanje ili čak obrtaje cijelog procesa u suprotnom smjeru.

Genetsko stanično reprogramiranje kao tajna vječne mladosti?
Genetsko stanično reprogramiranje kao tajna vječne mladosti?

Usporavanje starenja, pomlađivanje, pa čak i vječni život, ogromni su izazovi koji će zahtijevati potpuno biološko reprogramiranje, što znači i osmišljavanje cijelog niza novih tehnologija. Investitori, koji su do sada već za ovaj projekt dali preko 270 milijuna dolara, od znanstvenika ne očekuju gotove proizvode, tehnologije, niti generiranje prihoda za Altos Labs. Primarno im je, kažu, stvoriti vrhunske znanstvene rezultate, a osnovna motivacija je – znatiželja. I vjerojatno, intrigantna mogućnost produženja života milijarderima.

Impozantan skup znanstvenika

Za sada Altos Labs ne izlazi u javnost, no doznaje se kako je već sada okupio zvučna imena iz svijeta znanosti. Navedimo samo neka od njih. Juan Carlos Izpisúa Belmonte, španjolski biolog koji smatra da ljudski vijek može biti produžen za 50-ak godina; Steve Horvath, profesor s UCLA koji je osmislio biološki sat, metodu za mjerenje starenja; japanski nobelovac Shinya Yamanaka koji je Nobelovu nagradu dobio za reprogramiranje stanica; nobelovka i koautorica tehnologije CRISPR Jennifer Doudna; dok će kompaniju voditi Richard Klausner, istaknuti poduzetnik iz područja biotehnologije.