Učinkovita tehnologija za napajanje uređaja počiva na ekscitonima

Australski istraživači razvili su energetski učinkovit sustav za prijenos podataka pomoću atomski tankih poluvodiča. Računala i pametni telefoni mogli bi trošiti manje električne energije od sadašnjih uređaja

Mladen Smrekar utorak, 14. rujna 2021. u 16:05

Istraživači Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) pohvalili su se ovih dana otkrićem koje bi jednog dana moglo donijeti velike uštede u potrošnji električne energije kojom se napajaju svakodnevni uređaji. Tu, znatno poboljšanu razinu energetske učinkovitosti, oni su postigli miješanjem ekscitona - elektrona povezanih elektronskim rupama - sa svjetlošću u jednoatomnim tankim poluvodičima, 100.000 puta tanjima od lista papira.

Učinkovit prijenos

Australski istraživači ovaj su učinkovit prijenos nosača informacija uspješno demonstrirali na sobnoj temperaturi.

Ekscitoni i polaritoni u neuređenom okruženju
Ekscitoni i polaritoni u neuređenom okruženju

"Računala već koriste oko 10 posto sve globalno dostupne električne energije i ta bi se količina mogla udvostručiti svakih 10 godina zbog sve veće potražnje za računalima", kaže Matthias Wurdack s Istraživačke škole fizike na ANU-u. "Procjenjuje se da računala, internet, podatkovni centri i druge digitalne tehnologije stvaraju najmanje dva posto globalnih emisija stakleničkih plinova, otprilike kao zrakoplovstvo prije pandemije."


Rješenje australskih istraživača, smatra Wurdack, rješava problem zagrijavanja koji potiče potrošnju električne energije u tisućama velikih podatkovnih centara diljem svijeta.

Energetski učinkoviti senzori

Istraživači se nadaju se da bi nove, energetski učinkovite informacijske tehnologije, smanjile globalnu potrošnju energije, naročito one koje se dobiva iz elektrana na ugljen, što bi pak smanjilo količinu štetnih emisija ispuštenih u atmosferu.

Ovo istraživanje dio je globalnih napora za razvoj niskoenergetskih poluvodičkih tehnologija za računalstvo i obradu informacija.

"Postoje i mnoge druge mogućnosti, uključujući razvoj energetski učinkovitih senzora i lasera temeljenih na ovoj poluvodičkoj tehnologiji", kaže profesorica Elena Ostrovskaya, glavna istraživačica u centru za razvoj niskoenergetskih tehnologija FLEET

Recenzirani rad australskih istraživača objavio je Nature Communications
Recenzirani rad australskih istraživača objavio je Nature Communications

Recenzirani rad objavljen je u časopisu Nature Communications, a u sljedećoj fazi istraživanja poradit će se na uključivanju tehnologije u tranzistore, gradivne blokove računala.