Apple reagirao na europsku najavu obveze uvođenja USB-C punjača

Kompanija koju bi, očekivano, najava Europske komisije o unificiranju punjača za mobilne uređaje trebala najviše pogoditi je Apple, jer njihovi mobiteli i dalje koriste vlastiti Lightning priključak

Sandro Vrbanus petak, 24. rujna 2021. u 11:41

Europska komisija ovoga je tjedna, nakon višegodišnjih najava, otkrila svoj plan za donošenje zajedničke europske regulative o punjačima elektroničkih uređaja. Ona idu u smjeru unificiranja priključaka na jedan jedinstveni standard, i to onaj prema kojem su proizvođači već počeli gravitirati: USB-C.

No, iako novi iPad Pro i iPad mini, primjerice, već imaju USB-C utor kao standardni, a MacBook je bio jedan od prvih prijenosnika koji je prihvatio isti standard i za punjenje i za prijenos podataka – Apple u svoj najpopularniji proizvod, iPhone, i dalje nije implementirao taj priključak. Prema dostupnim informacijama, to niti ne namjeravaju učiniti, već kroz godinu-dvije planiraju lansirati iPhone u potpunosti bez fizičkih priključaka, koji bi se punio isključivo bežičnim putem.

"Gušenje inovativnosti"

Najava Europske komisije, očekivano, nije najbolje "sjela" Appleu, jer bi oni mogli biti jedini proizvođač mobitela koji bi zbog novih pravila bio prisiljen mijenjati svoje mobitele. Iz EK kažu da će donošenje propisa o zajedničkim punjačima biti "važna pobjeda za potrošače" jer će oni moći istim punjačem puniti sve svoje uređaje, a i količina generiranog elektroničkog otpada bit će smanjenja.

Apple se već ranije bunio na ovakve najave. Njihov je argument bio da su već isporučili preko milijardu uređaja s Lightning priključkom, pa bi napuštanje tog standarda stvorilo još više e-otpada i izazvalo suprotan efekt od onoga koji je Komisija očekivala.

Naveli su i da oni već imaju strujne adaptere s USB-C priključkom te da se iPhonei mogu puniti uz pomoć USB-C–na–Lightning pretvarača. Takvo rješenje, pak, ovotjednim najava ne bi bilo dozvoljeno jer prijedlog regulative izričito navodi da i strujni adapteri i uređaji moraju imati jedinstveni USB-C utor.

Na službenu komunikaciju Europske komisije i najavu donošenja nove regulative kroz nešto više od dvije godine, iz Applea su ponovno reagirali. Putem glasnogovornika poručili su kako će "biti u kontaktu s dionicima da bi im pomogli pronaći rješenje koje će zaštititi interese potrošača". "I dalje smo zabrinuti da će striktna regulacija koja će dozvoliti samo jednu vrstu priključka ugušiti inovativnost, umjesto da je potiče, što će u konačnici naštetiti potrošačima i u Europi i diljem svijeta", kažu iz Applea.