Propisi

USB-C postaje obveza: objavljen europski plan za jedinstvene punjače elektroničkih uređaja

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. rujna 2021. u 19:53

Europska komisija objavila je prijedlog regulative kojom bi se proizvođačima malih elektroničkih uređaja uvjetovalo da na njih ugrade isključivo univerzalni priključak za punjenje, tipa USB-C

Europska komisija najavila je kako poduzima važan korak u borbi protiv e-otpada i nezadovoljstva potrošača koje uzrokuje mnoštvo različitih nekompatibilnih punjača elektroničkih uređaja. Zahvaljujući godinama suradnje s industrijom na dobrovoljnom pristupu, broj punjača za mobilne telefone zadnjih se deset godina već smanjio s 30 na 3, ali nije pronađeno potpuno rješenje. Komisija sad predlaže zakonodavni akt kako bi se uvelo jedinstveno rješenje za punjenje svih relevantnih uređaja.

USB-C kao jedini standard

Današnjim prijedlogom za reviziju Direktive o radijskoj opremi uskladit će se utor za punjenje i tehnologija za brzo punjenje: USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Isključeni su, dakle, čitači e-knjiga i bežični punjači uređaja.

Procjenjuje se da od odloženih i nekorištenih punjača godišnje nastaje do 11 tisuća tona e-otpada

Osim toga, Komisija predlaže da se prodaja punjača razdvoji od prodaje elektroničkih uređaja. To će biti praktičnije za potrošače, smanjit će se ekološki otisak povezan s proizvodnjom i odlaganjem punjača te će se podržati zelena i digitalna tranzicija. Kupci bi ubuduće kupovali uređaje iz spomenutih kategorija bez punjača (sada već mnogi mobiteli dolaze bez adaptera), a kabeli i punjači bi se ili kupovali posebno ili bi se (idealno) koristili oni koje potrošači već posjeduju.

Pravila bi trebala stupiti na snagu do sredine 2024. godine, i to na način da ih Europski parlament i Vijeće donesu redovnim zakonodavnim postupkom do sredine sljedeće godine. Potom će biti određen rok od godinu dana unutar kojeg bi ista pravila trebala biti prenesena u nacionalna zakonodavstva svih zemalja članica EU. Ta pravila dala proizvođačima bi još godinu dana za prilagodbu. Ukupnim prijelaznim razdobljem od 24 mjeseca od datuma donošenja industriji će se pružiti dovoljno vremena za prilagodbu prije početka primjene, smatraju u Komisiji.

Donijet će i uredbu o adapterima

Za konačno uvođenje jedinstvenog punjača, njihov kabel također mora biti potpuno interoperabilan s obje strane: sa strane elektroničkog uređaja i sa strane vanjskog izvora napajanja (strujnog adaptera). Novim prijedlogom o punjačima omogućit će se interoperabilnost na strani uređaja, koju je daleko teže postići.

Interoperabilnost vanjskog izvora napajanja razmotrit će se u okviru revizije Komisijine Uredbe o ekološkom dizajnu. Taj postupak pokrenut će se kasnije ove godine kako bi se stupanje na snagu moglo uskladiti s današnjim prijedlogom.

Izjave glavnih aktera

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: "Europski potrošači dovoljno su dugo bili nezadovoljni zbog gomilanja nekompatibilnih punjača u ladicama. Industriji smo dali dovoljno vremena da sama osmisli rješenja, a sad je stigao trenutak za zakonodavne mjere za uvođenje jedinstvenog punjača. Ta važna pobjeda za potrošače i okoliš u skladu je s našim zelenim i digitalnim ambicijama."

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: "Za sve naše najbitnije elektroničke uređaje potrebni su punjači. Povećanjem broja uređaja prodaje se sve više punjača koji nisu međusobno zamjenjivi ili nisu potrebni. Tome je došao kraj. Zahvaljujući našem prijedlogu europski potrošači moći će koristiti jedinstveni punjač za sve prijenosne elektroničke uređaje. To je važan korak prema većoj praktičnosti i smanjenju količine otpada."

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi