Potpuno ženska posada pet će dana ležati u kadi punoj vode

Trenutno se ne zna gotovo ništa o fiziološkim i psihološkim učincima svemirskih letova na žene. ESA je stoga pokrenula studiju Vivaldi kako bi u znanstvenim podacima smanjila ogroman jaz među spolovima

Mladen Smrekar subota, 25. rujna 2021. u 12:02

Ovaj se tjedan 20 žena ušuškava u vodeni krevet na pet dana u sklopu studije suhog uranjanja kako bi rekreirale neke od učinaka svemirskih letova na tijelo. Kampanja se provodi u svemirskoj klinici Medes u Toulouseu. 

Kako manjak gravitacije utječe na žensko tijelo
Kako manjak gravitacije utječe na žensko tijelo

Volonterke leže u spremnicima nalik kadama prekrivenim vodootpornom tkaninom kako bi ostale suhe i ravnomjerno suspendirane u vodi. Zbog toga njihova tijela postaju "bespomoćna", što otprilike odgovara osjećaju astronauta koji plutaju prostorijama Međunarodne svemirske postaje.

Veliki potencijal istraživanja

Ovo je drugi put da se kampanja suhog uranjanja odvija s isključivo ženskom ekipom, prvi put u Europi. ESA je odlučila pokrenuti studiju Vivaldi kako bi smanjila ogroman jaz među spolovima koji postoji u znanstvenim podacima.

Uranjanje počinje pokrivanjem tijela vodom do iznad prsnog koša, a noge i trup imobiliziraju se prekrivaju pamučnom plahtom. Samo ruke i glava ostaju slobodni izvan cerade (ESA)
Uranjanje počinje pokrivanjem tijela vodom do iznad prsnog koša, a noge i trup imobiliziraju se prekrivaju pamučnom plahtom. Samo ruke i glava ostaju slobodni izvan cerade (ESA)

"Gotovo da nema saznanja o fiziološkim i psihološkim učincima na žene u  ovom istraživačkom području. Sveobuhvatna studija o suhom uranjanju za žene proširit će saznanja o prikupljena na istraživanjima na muškarcima u Europi i Rusiji", kaže Angelique Van Ombergen, voditeljica ESA-inog odjela znanosti o životu.


Volonterke se mogu ograničeno micati u monotonom okruženju i osjećaju promjene u tjelesnim tekućinama i pokretljivosti te u percepciji vlastitog tijela. Rezultati bi mogli imati veliki potencijal za istraživanje štetnih učinaka svemirskih letova i poremećaja kretanja za nepokretne i starije pacijente na Zemlji.


Dan u vodenom krevetu

Volonterke u spremniku za uranjanje provode gotovo 24 sata dnevno, a njihove su kretnje maksimalno ograničene. Svaki dan počinje uzimanjem uzoraka urina i krvi  u 7 sati ujutro, a ispunjen je znanstvenim protokolima i mjerenjima kako bi se proučio način na koji se ljudsko tijelo prilagođava situaciji.

ESA je pokrenula studiju Vivaldi kako bi smanjila ogroman jaz koji u znanstvenim podacima postoji među spolovima
ESA je pokrenula studiju Vivaldi kako bi smanjila ogroman jaz koji u znanstvenim podacima postoji među spolovima

Sve aktivnosti, od razonode do higijene, obavljaju se unutar kade u koju su uronjene. Za vrijeme jela dopušten je samo mali jastuk za lakši unos hrane u organizam, a tuširanje i prijevoz s pokusa na pokus obavljaju se izvan spremnika, ležeći na leđima i s glavom nagnutom za 6 stupnjeva prema dolje kako bi se smanjili pomaci tekućine.

Zašto suho uranjanje?

U bestežinskom stanju tijela astronauta gube mišićnu i koštanu gustoću, vid se mijenja i tekućine ulaze u mozak. Kako sačuvati zdravlje u orbiti važan je dio istraživanja ljudskih svemirskih letova. Rezultati ovakvih istraživanja ne koriste samo astronautima, već imaju implikacije i na pacijente na Zemlji koji su iz raznih razloga dugo vezani uz krevet te starije osobe.