Microsoft se obvezao olakšati popravke svojih uređaja

Pravo na popravak dijelom je europskog zakonodavstva od ove godine, no odnosi se samo na kućanske aparate. U SAD-u je situacija ponešto drugačija, pa mnogo toga ovisi o odlukama samih kompanija

Sandro Vrbanus petak, 8. listopada 2021. u 17:55

Microsoft je postao prva u svijetu velika tehnološka kompanija koja se odlučila ravnati prema pravilima "prava na popravak" elektroničkih uređaja. Na to su ih gotovo pa natjerali njihovi dioničari, primarno organizacija As You Sow, koja ima misiju promovirati društveno i ekološki odgovorno poslovanje. Na njihov je zahtjev, nakon višemjesečnih pregovora, uprava Microsofta prihvatila voditi se ekološki i potrošački prihvatljivim principima poslovanja poznatima kao "pravo na popravak".

Ova regulativa u Europskoj uniji trenutačno se odnosi na proizvode iz domene rasvjete doma, perilica rublja, perilica posuđa te hladnjaka. U SAD-u slična su pravila prihvaćena u oko polovice saveznih država, a primarno zahtijevaju od proizvođača da daju na uvid uputstva, alate i rezervne dijelove za popravak svojih uređaja ograničenom broju ovlaštenih servisera. No, Microsoftova nova odluka pogurat će tu kompaniju korak dalje, čineći je na neki način pionirom u prihvaćanju prava na popravak uređaja.

Popravak i izvan mreže ovlaštenih servisera

Kompanija se obvezala da će za sve svoje hardverske uređaje, uključujući računala iz linije Surface te konzole Xbox izraditi studije utjecaja na okoliš i društvo te da će olakšati pristup popravku uređaja. Povećat će dostupnost rezervnih dijelova i dokumentacije za popravak serviserima izvan mreže ovlaštenih servisa, a pokrenut će i nove mehanizme koji bi trebali omogućiti i olakšati svim kupcima da svoje uređaje odnesu na servis što bliže lokaciji na kojoj žive.

Aktivisti organizacije As You Sow kažu kako je ovo prva odluka neke velike tvrtke u ovom smjeru i pozdravljaju je. Napominju i kako su se nedavno sa sličnom inicijativom obratili i Appleu (i, usput, proizvođaču traktora Deere & Co). Njih su podsjetili da je američki predsjednik Joe Biden u srpnju potpisao izvršnu naredbu koja obvezuje proizvođače na olakšavanje popravaka i omogućavanje popravka po "uradi sam" principu za mobitele (i traktore). Iz Applea još nema odgovora na ovu inicijativu.

Microsoft će svoje sada preuzete obveze u poslovanje implementirati do kraja 2022. godine. Prvi korak bit će izrada studije o pravu na popravak njihovih uređaja, čiji rezultati bi trebali biti predstavljeni u svibnju sljedeće godine.