Europski parlament zabranio proizvođačima programirano zastarijevanje uređaja

Europarlamentarci su ovoga tjedna prihvatili Rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu koja ima cilj promicati ponovnu upotrebu i popravke te suzbijati namjerno skraćivanje vijeka trajanja proizvoda

Sandro Vrbanus petak, 27. studenog 2020. u 15:00

Ovoga je tjedna Europski parlament s 395 glasova za, 94 protiv i 207 suzdržanih usvojio Rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu kojom želi povećati održivost u području potrošačke elektronike i kućanskih uređaja, promicanjem mogućnosti ponovne upotrebe i popravaka na "uradi sam" način, kao i suzbijanjem namjernog skraćivanja vijeka trajanja proizvoda.

Jedna od pokretačica ove inicijative bila je i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja je bila i izvjestiteljica socijaldemokrata za ovo izvješće. Zastupnici u Europskom parlamentu ovoga tjedna usvojenim tekstom pozivaju Europsku komisiju da potrošačima osigura "pravo na popravak" tako što će popravke učiniti sustavnima, isplativima i privlačnima, bilo produljenjem jamstava, osiguravanjem rezervnih dijelova ili poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i popravcima.

Održivost u proizvodnji i bez planiranog zastarijevanja

Prijedlog upućen Komisiji fokusira se i na povećanje potpore za tržišta rabljene robe, traže se mjere za suzbijanje skraćivanja vijeka trajanja proizvoda pri njihovoj konstrukciji (programirano zastarijevanje) i pozdravlja se održiva proizvodnja. Zastupnici su ponovili zahtjev za uvođenje univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i zatražili označavanje proizvoda u skladu s njihovom trajnošću.

Na primjer, ako se u oglasima reklamira da kod određenog proizvoda postoje značajke prihvatljive za okoliš, one bi se trebale temeljiti na zajedničkim kriterijima, kao što je slučaj pri ishođenju dozvola za oznake o ekološkoj prihvatljivosti. U rezoluciji se traži i proširenje uloge znaka EU-a o ekološkoj prihvatljivosti kako bi ga industrija više upotrebljavala te bolje informiranje potrošača o njemu.

Uređaji potrošačke elektronike bi na području EU bi u budućnosti trebali, osim oznake energetske učinkovitosti na kakvu smo već naviknuli, dobiti i naljepnicu koja kupca informira o održivosti, mogućnosti popravaka i trajnosti proizvoda koji namjeravaju kupiti.

"Usvajanjem ovog izvješća Europski parlament poslao je jasnu poruku: Usklađeno obvezno označivanje kojim se označava trajnost i rješavanje problema preuranjenog zastarijevanja na razini EU-a, korak su u pravom smjeru", izjavio je izvjestitelj David Cormand ispred bloka Zelenih.

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Integrirano pojačalo s modernim značajkama

JBL SA750

Retro stil, DAC visoke razlučivosti s ugrađenim UPnP strujanjem, Apple Airplay2 i Google Chromecastom, Dirac Live, 20Hz – 20kHz , 120 dB, 120W u 8Ω, 220W u 4Ω.

21.999 kn 2.919,77 € Kupi

2.1-kanalni soundbar s bežičnim subwooferom

SHARP HT-SBW160

Bluetooth®, DRC za pametan zvuk, digitalni optički ulaz, 360 W, Equalizer, HDMI ARC/CEC, daljinski upravljač.

1.599 kn 212,22 € Kupi