Nakon rekordne narudžbe vozila, Tesla vrijedi preko bilijun dolara

Američka rent-a-car kompanija Hertz naručila je 100.000 Tesli za svoje potrebe, a ta je vijest snažno podigla vrijednost Tesline dionice. Ova narudžba rekordna je prema nekoliko kriterija

Sandro Vrbanus utorak, 26. listopada 2021. u 12:04

Američki Hertz, kompanija specijalizirana za iznajmljivanje automobila, najavila je da će do 2022. godine više od 20% njihovih vozila u ponudi biti na električni pogon. Kako bi ostvarili taj cilj, naručili su čak 100 tisuća Teslinih Modela 3 koje im Muskova kompanija ima isporučiti tijekom narednih 14 mjeseci.

Ova vijest snažno je odjeknula u poslovnoj i automobilskoj zajednici jer signalizira još snažniji zaokret američkog tržišta prema električnim vozilima, ali i povećava očekivanja investitora u Teslu. Hertz je, osim toga, najavio i da će zbog prilagodbe novim pogonima diljem svijeta instalirati i tisuće punionica električnih vozila.

Hertz će za svoju narudžbu platiti 4,2 milijarde dolara, što postavlja cijenu Teslinih automobila na 42.000 dolara po komadu, što je redovna tržišna cijena za Model 3 Standard Range Plus (s time da ne znamo koje točno specifikacije su u Hertzu naručili).

Tesla preko bilijun…

Najveća je ovo pojedinačna narudžba električnih automobila do sada. Povrh toga, ona je snažno pogurala i vrijednost Teslinih dionica, koje su prvi puta premašile 1.000 dolara. Samim time oboren je i rekord za najveću tržišnu valuaciju ove kompanije, čija vrijednost sada iznosi više od bilijun američkih dolara.

Ovime se Tesla pridružuje američkim divovima poput Applea, Amazona, Alphabeta i Microsofta, koji također vrijede preko tisuću milijardi dolara. No, porast cijene Tesline dionice omogućio je postizanje tog cilja u rekordnom roku – nakon samo 12 godina od ponude dionica na burzi. Facebook je jedini koji je u tome bio brži (trebalo im je 9 godina), ali trenutačno ova kompanija vrijedi nešto manje od bilijun dolara.

Dodatno, Tesla s ovom valuacijom učvršćuje poziciju najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila. Toyota je i dalje na drugom mjestu s gotovo četverostruko manjom tržišnom vrijednošću (280 milijardi dolara).

…a Musk preko 288 milijardi

Istodobno je i osobno bogatstvo Elona Muska drastično naraslo. Zbog porasta vrijednosti Tesle Musk je samo u jednom danu postao (barem na papiru) bogatiji za oko 36 milijardi dolara, a i to je rekord. Naime, prema Bloombergovoj listi milijardera ovo je najveći osobni dnevni skok u bogatstvu otkako ta ljestvica postoji. Najbogatiji čovjek svijeta sada vrijedi oko 288 milijardi dolara (više od ranije spomenute Toyote).