Microsoft dostigao vrijednost od 2 bilijuna dolara

Prelaskom granice od 265,5 američkih dolara, Microsoft se pridružio Appleu kao druga privatna kompanija u ovom trenutku s tržišnom valuacijom višom od 2 bilijuna američkih dolara

Sandro Vrbanus srijeda, 23. lipnja 2021. u 16:11

Četiri velika tehnološka igrača, Apple, Alphabet, Microsoft i Amazon postali su i prve privatne kompanije čije su vrijednosti na burzama premašile bilijun dolara. Događalo se to tijekom proteklih tri godine, da bi nakon toga krenula utrka za novim rekordima – pa je Apple prošle godine svojom tržišnom valuacijom dostigao 2 bilijuna dolara.

Sada je isto pošlo za rukom i Microsoftu, i to samo dva dana prije nego će održati predstavljanje novih Windowsa. Cijena Microsoftove dionice ovog je utorka, krajem trgovinskog dana na Wall Streetu, premašila 265,5 američkih dolara. To znači i da je ukupna vrijednost svih dionica Microsofta točno 2 bilijuna (2 tisuće milijardi) dolara, otprilike dvije godine nakon što je dostigla prvi bilijun.

Dionica Microsofta nikad nije bila vrjednija
Dionica Microsofta nikad nije bila vrjednija

Kad smo se već dotaknuli Alphabeta i Amazona, niti oni sada nisu daleki od ove "magične" granice. Amazon bilježi tržišnu valuaciju od 1,76, a Gooleova krovna tvrtka Alphabet od 1,67 bilijuna dolara.

Dionice Microsofta i ostalih velikih tehnoloških kompanija tijekom pandemije su u pravilu doživljavale procvat. Velik broj ljudi koji radi od kuće potaknuo je potražnju za uslugama računalstva u oblaku i drugim softverom, gdje su se Microsoft i ostali dobavljači prilično dobro snašli. Početkom godine Microsoft je objavio i da im je dobit 38% viša nego lani, a prihodi su im porasli za gotovo 20%, čak i nakon godinu dana pandemijskih uvjeta.