Alphabet premašio vrijednost od bilijun dolara

Kada joj je tržišna kapitalizacija prešla bilijun dolara, Googleova krovna kompanija priključila se društvu Applea, Amazona i Microsofta u vrlo ekskluzivnom klubu

Sandro Vrbanus subota, 18. siječnja 2020. u 06:00

Samo četiri kompanije u svijetu čije su dionice izlistane na burzi u nekom su trenutku vrijedile preko bilijun američkih dolara. To je prvo uspjelo Appleu u kolovozu 2018. godine. Slijedio ga je Amazon samo mjesec nakon toga, da bi u travnju prošle godine u Microsoft ušao u ovo elitno društvo. Najnoviji član kluba bilijunaša od sada je i Googleova krovna kompanija Alphabet.

Prije godinu i pol na ovim smo stranicama objavili tekst "Apple, Amazon, Microsoft ili Alphabet – tko će prvi do tržišne vrijednosti od bilijun dolara?". Zanimljivo, upravo su tim redom kompanije od tada do danas probijale ovu granicu.

Amazon ispao, ostali još porasli

Od svih njih, jedino je Amazon u međuvremenu pao ispod bilijunske tržišne kapitalizacije i trenutačno vrijedi oko 930 milijardi dolara. Apple je već na gotovo 1,4 bilijuna, a Microsoft na gotovo 1,3 bilijuna dolara.

Cijena dionice Alphabeta po prvi je puta premašila 1.450 dolara, a samim time ukupna tržišna kapitalizacija kompanije narasla je prvi puta preko "magične" granice od bilijun dolara. Dogodilo se to u noći s četvrtka na petak po hrvatskom vremenu, s krajem trgovinskog dana na Wall Streetu.