Elon Musk objavio koje tri kriptovalute posjeduje

Prema vlastitim riječima, najbogatiji čovjek svijeta do sada je iz čiste znatiželje uložio u samo tri kriptovalute: dvije najpoznatije, ethereum i bitcoin, te meme kriptovalutu dogecoin

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. listopada 2021. u 20:25

Najsnažnije kriptovalute svijeta ovih su dana ponovno "u zelenom", optimizam ulagača raste, burzama cvjeta cvijeće, i sve je divno i krasno – pa je logično da su uz bitcoin i ethereum porast vrijednost zabilježili i manje značajni altcoini. Jedan od njih je i shiba inu, meme kriptovaluta nastala po uzoru na dogecoin, čiji se autori i vlasnici nadaju da će također doživjeti velik rast vrijednosti.

Podsjetimo, dogecoin je nastao iz šale, ali ga je prihvatio Elon Musk, pa je uz nekoliko njegovih tvitova ovaj coin s četvrte, pete ili šeste decimale u dolarskom iznosu porastao dovoljno da mu se vrijednost mjeri u desecima centi, a tržišna kapitalizacija u milijardama dolara.

U nadi da će postići slavu dogecoina, jedan je vlasnik i pristaša alternativnog shiba inu coina na Twitteru upitao Muska koliko ovih digitalnih novčića i sam posjeduje, a on je kratko odgovorio "ništa". Ovaj tvit od jedne riječi uzrokovao je pad vrijednosti kriptovalute oznake SHIB za oko 8%, a Musk se na raspravu nadovezao pojasnivši svoje ulaganje.

Kupio iz znatiželje

"Iz znatiželje sam kupio bitcoin, ethereum i doge", napisao je, nazvavši pritom ove kriptovalute "ascii hash stringovima", odnosno nizom alfanumeričkih kriptiranih znakova (što, priznat ćete, i nije daleko od njihove stvarne definicije).

Najbogatiji čovjek svijeta nastavio je dijeliti investicijske savjete kad je riječ o kriptovalutama. "Kao što sam i ranije rekao, nemojte sve uložiti u kripto! Prava se vrijednost nalazi u izradi proizvoda i pružanju usluga za ljudska bića, a ne u novcu u niti jednom obliku" – poručio je čovjek koji, većinom u dionicama svojih kompanija Tesle i SpaceX-a, trenutačno posjeduje bogatstvo procijenjeno na više od 250 milijardi dolara.

Ako govorimo o bitcoinu, Musk i Tesla mnogo su se njime bavili, uložili u njega 1,5 milijardi dolara, čak i omogućili kupovinu automobila za kriptovalute, pa je veza vodećeg svjetskog milijardera s bitcoinom bila očekivana.

S druge strane, dok se priča oko dogecoina još uvijek zahuktavala, Musk je bio napisao i kako je ovu kriptovalutu kupio za svojeg "malog X-a", dakle sina koji se zove X Æ A-12, kako bi mališan bio "toddler hodler". Ako mu ga je stvarno kupio u veljači ili prije toga, "mali X" je do sada držanjem dogecoina mogao otprilike deset puta povećati vrijednost očevog ulaganja.