Naomi – domaći virtualni asistent za mentalno zdravlje

Tim mladih hrvatskih psihologa spojio je tehnologiju sa svojom strukom i razvio mobilnu aplikaciju koja djeluje poput virtualnog asistenta koji pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja korisnika

Sandro Vrbanus srijeda, 3. studenog 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Naomi 
Namjena Virtualni asistent za mentalno zdravlje
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 50 kn mjesečno

Naomi je nova hrvatska aplikacija nastala kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom, koja je značajno pogodila i mentalno zdravlje pojedinaca, pogotovo mladih osoba. Razvio ju je domaći tim mladih psihologa koji su spojili svoju struku s tehnologijom i stvorili rješenje koje može pomoći onima koji osjećaju, primjerice, strah, nesigurnost, tjeskobu ili anksioznost. Poruka je da su ovi osjećaji potpuno normalne pojave u kriznim uvjetima te da potražiti pomoć nije sramota.

Aplikacija funkcionira po principu chatbota koji postavlja pitanja i nudi rješenja. Naomi, kao i svaki pravi virtualni asistent, prepoznaje i razumije tekst koji korisnik unese (na hrvatskom ili engleskom jeziku), a potom u skladu s potrebama nudi interaktivne, edukativne i zabavne tehnike za mentalno ozdravljenje – sve potpuno anonimno.

Naomi može gotovo svakome pomoći da se osjeća bolje i bude produktivniji. Osim toga, korisniku šalje podsjetnike da se redovito aktivira i svakodnevno brine za sebe. Omogućava i praćenje napretka, grafove i dnevnik zdravstvenog stanja. Onima kojima je potrebna dodatna pomoć, aplikacije će ponuditi i spajanje s certificiranim psihoterapeutima ili edukantima psihoterapije.

Istraživanje je pokazalo da korisnici nakon dva tjedna aktivnog korištenja ove aplikacije imaju niže razine stresa, anksioznosti i potištenosti u odnosu na razdoblje prije početka korištenja aplikacije, poručili su njezini autori. Oko 20% psiholoških tehnika u aplikaciji je dostupno besplatno, dok za one napredne treba platiti pretplatu, koja iznosi 50 kuna mjesečno. U ponudi je i godišnja pretplata s popustom, a tu su i paketi usluga za kompanije s popustima, u slučaju da žele omogućiti aplikaciju Naomi većem broju svojih zaposlenika.